Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 15.09.2019. 13:30

Ko je (novi) prvi čovek EU poljoprivrede Januš Vojćehovski

Dugogodišnjeg člana Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Evropskog Revizorskog suda, za komesara za poljoprivredu je nominovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Foto: Europski parlament/europarl.europa.eu
  • 93
  • 3
  • 0

Nakon Fila Hogana (Phila Hogana), prvi čovek EU poljoprivrede trebao bi postati Poljak Januš Vojćehovski (Janusz Wojciechowski). Dugogodišnjeg člana Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Evropskog Revizorskog suda, za komesara je nominovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). 

Podsećamo, predsednica Ursula fon der Lajen predstavila je svoj novi tim, u kojemu će dosadašnji prvi ministar poljoprivrede EU, Irac Fil Hogan, preuzeti međunarodnu trgovinu.

"Ovaj će tim oblikovati evropski put: pokrenućemo hrabre korake protiv klimatskih promena, izgraditi naše partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, definisati odnose sa samopouzdanijom Kinom i biti pouzdan sused Africi. Ovaj tim će se morati založiti za naše vrednosti i standarde svetske klase. Želim da se Komisija vodi odlučno, koja je jasno usresređena na pitanja i pruža odgovore. Želim da bude uravnotežena, okretna i moderna.

Bivši ministar poljoprivrede EU Fil Hogan u novom sazivu dobija drugi zadatak

Ovaj tim sada mora steći poverenje Parlamenta. Moja komisija biće geopolitička komisija posvećena održivim politikama. I želim da Evropska unija bude čuvar multilateralizma. Jer znamo da smo jači radeći zajedno ono što ne možemo sami", rekla je fon der Lajen.

Inače, Januš Vojćehovski bivši je lider poljske seljačke stranke. Novi sastav Evropske komisije trebao bi početi s radom 1. novembra s tim da nominovani postaju poverenici tek kada ih potvrdi Evropski parlament. 


Izvori

AgPress


Tagovi

Januš Vojćehovski Evropska komisija Komesar za poljoprivredu


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!