Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TOP 5
  • 22.06.2021. 18:00

Ko su porodice koje poseduju najviše obradivog zemljišta u SAD-u?

Na listi TOP 5 američkih porodica koje imaju najviše poljoprivrednog zemljišta ima proizvođača pamuka, citrusa, servisera John Deere mehanizacije pa čak i onih koji su se obogatili zahvaljujući Mekdonaldsu.

Foto: Depositphotos/verOnicka
  • 558
  • 38
  • 0

Nedavno je objavljeno da Bil Gejts, jedna od najbogatijih osoba na svetu ima u vlasništvu gotovo 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ovaj milijarder postao je agro posednik zahvaljujući poslovanju u ICT sektoru pa tek onda kupio zemlju. 

Ali, ko su TOP 5 najvećih zemljoposednika u SAD-u koji su to postali zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji, objavio je nedavno Successful Farming.

Prvo mesto dele Stjuart Resnik kao i porodica Ofut koji poseduju preko 76.800 hektara. Resnik je zarađivao za život radeći u mnogim kompanijama, a 70-ih godina je kupio oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u okrugu Kern, na kom je uzgajao pomorandže i limune. Ali, njegove plantaže su izgorele u stravičnom požaru. Nije odustao te je kasnije izgradio porodičnu kompaniju "Wonderful Company" koja danas vredi četiri milijarde dolara, a uzgaja mandarine, pistaće, nar i bademe na površinama u Kaliforniji i Teksasu.

Porodica Ofut i njihova firma "R.D. Offutt Farms" poznata po proizvodnji krompira osnovana je 1964. godina, a sedište joj je u Fargu. Često sarađuje sa univerzitetima na razvoju ekološki prihvatljivih rešenja uz proizvodnju visokokvalitetnih useva. U njihovom je vlasništvu i sestrinska firma "RDO Equipment" koja prodaje i servisira poljoprivrednu mehanizaciju marke John Deere.

Od nasleđa do Mekdonaldsa

Porodica Fanjul koja je uzgajala šećernu trsku u rodnoj Kubi još od 1850. godine, nakon revolucije je izgubila sve pa se preselila u SAD, tačnije Južnu Floridu. Tamo su braća Alfonso i Pepe Fanjul osnovali korporaciju Florida Kristals koja danas poseduje 57.800 hektara obradivog zemljišta na kom raste šećerna trska. Tokom poslednje berbe preradili su 5,7 miliona tona ove kulture na više od 60.000 hektara. Uz rafineriju šećera, poseduju i mlin za rižu, a upravljaju i najvećom elektranom na biomasu u SAD-u.

Džejmsa G. Bozvela II nazivali su kraljem Kalifornije, ali i pamuka. Sa 29 godina je od svog ujaka dobio nasledstvo od 50.000 hektara u dolini San Hoakin. Narednih pet decenija bavio se poljoprivredom, a sva područja učinio je prikladnim za uzgoj bilja tako što je izgradio sisteme za navodnjavanje i isušio močvare kako bi imao veću površinu. Najviše se bazirao na pamuk, a njegova kompanija "JG Boswell" koju su nastavili da vode njegovi naslednici i dalje je najveći proizvođač ove kulture.

Poljoprivrednik iz Ajove, Džek Simplot je još 1967. potpisao ugovor sa Mekdonaldsom o isporuci smrznutih krompirića. Tako je njegovo gazdinstvo postalo jedno od glavnih dobavljača krompira za ovog američkog lidera brze hrane.

Danas njegovi naslednici upravljaju kompanjom čija se vrednost procenjuje na 2,5 milijarde dolara, a bave se stočarstvom, preradom hrane, iskapanjem fosfata, proizvodnjom đubriva i mnogim drugim poslovima. Od gotovo 180.000 hektara te kompanije više od 33.000 su obradive površine, a nalaze se u zapadnom Ajdahu i istočnom Vašingtonu. Od kultura uzgajaju pšenicu, kukuruz, ječam i krompir.


Tagovi

TOP 5 Poljoprivredno zemljište SAD Zemljoposednici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]