Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žarko Kobilarov
  • 09.01.2016. 11:00

Ko uzurpira državno zemljište?

Kada je reč o uzurpaciji državnog zemljišta, poljoprivrednici odgovornost prebacuju na lokalne samouprave i Upravu za zemljište, tj. Ministarstvo poljoprivrede.

  • 1.481
  • 780
  • 0

Nakon više od pole godine trvenja između čelnika Ministarstva poljoprivrede sa jedne, i poljoprivrednika, sa druge strane u republičkoj skupštini je usvojen Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nakon toga ga je i potpisao predsednik Tomislav Nikolić.

Iako bi se za sve faze u genezi od Nacrta, preko Predloga do usvajanja zakona za tok razgovora/pregovora mogla navesti ona narodna "ministarstvo u klin, seljaci u ploču" ipak, postoji i deo u kojem se obe strane slažu.

Reč je o tome da je neophodno sprečiti i sankcionisati uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta. Imao sam priliku da o toj temi popričam sa koordinatorom nedavnih protesta poljoprivrednika ispred kluba paora 100 P plus Žarkom Kobilarovom.

Jedan od glavnih argumenata vlasti za usvajanje izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je sprečavanje njegove uzurpacije. Kao vi gledate na taj problem?

Naš predlog je bio da se definiše šta su uzurpatori i da se objavi njihov spisak

U pregovorima sa ministarstvom i savetnikom premijera konstatovali smo i oni i mi da nemamo tačan podatak koliko državnog zemljišta ima. Procenjuje se da ukupnog ima otprilike 800.000 ha. Koliko je od toga obradivog, takođe se nagađa. Naš predlog je bio da se definiše šta su uzurpatori i da se objavi njihov spisak. Da li je uzurpator onaj koji je ušao u posed, a da pri tome svoj posao nije uredila lokalna samouprava koja nije donela program izdavanja ili Ministarstvo poljoprivrede koje nije dalo saglasnost?!

Budite konkretniji.

Naš predlog je bio da se izađe sa tačnim podatkom koliko zemljišta nije izdato po površini, a razlog je nerad lokalne samouprave ili Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede. I na kraju koliko je zaista zemljišta koje su uzurpirali poljoprivrednici? Ti poljoprivrednici koji su uzurpirali poljoprivredno zemljište bi trebalo da snose sankcije. Ali gde je kriva lokalna samouprava i ministarstvo mi smatramo da oni nisu uzurpatori.

Kod koga je najveća krivica? Poljoprivrednika, lokalnih samouprava ili Uprave za zemljište?

Nisam čuo da je na teritoriji Vojvodine bilo uzurpacije zemljišta od strane poljoprivrednika koje je izdato u zakup drugom licu. Radi se u 99% slučajeva o neradu lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede.

Neshatljivi su višegodišnji sporovi kombinata i lokalnih samouprava oko zemljišta. To nisu retki slučajevi, zar ne?

Neobjašnjivo je koliko ti sporovi traju. Potpuno. Zakoni koji se donose bi trebalo da se poštuju. Davnih dana su kombinati bili dužni da razgraniče društveno i državno zemljište. Neki sporovi traju po 10 godina.

Kako je to moguće u vreme GPS-a kada uz pomoć te tehnologije možete utvrditi šta se nalazi na svakom cm2 na zemljinoj kugli?

Država mora naterati katastar da uradi posao

Država ovo mora dovesti u red i naterati katastar da uradi posao. Od samog izdavanja papira kojim dokazujete vlasništvo, do svega ostalog u katastru je haos. Ali to neće još dugo trajati. Prema informacijama kojima ja raspolažem, iz Evropske unije je dobijen novac da se stvari u katastru dovedu u red. Očekujem da se red uspostavi u naredne dve-tri godine.

Kako je moguće da je Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen, a da nije sprovedena restitucija?

Prema podacima Uprave za zemljište, validnih dokumenata je predato za povraćaj 85.000 ha. Od direktorice Uprave za zemljište sam čuo da je fizičkim licima vraćeno 5.000 ha. To treba ubrzati. Mi ne znamo koje je zemljište predmet restitucije. Do god se to ne uradi, neće moći da se sprovede odredba iz izmenjenog zakona, da poljoprivrednici mogu da kupe državno poljoprivredno zemljište.

Za koliko očekujete da se završi restitucija?

Prema nekim internim informacijama iz Ministarstva poljoprivrede u vezi sa određenim spornim povraćajima očekuje se da će oni trajati i do 15 godina.

Dešava se da neka opština ne raspiše na vreme program izdavanja državnog zemljišta u zakup

Mehanizam tzv. "uzurpacije"

Ne retko se dešava da neka opština ne raspiše na vreme program izdavanja državnog zemljišta u zakup. To zemljište bi onda bilo u parlogu godinu dana. U takvim slučajevima poljoprivrednici koji su do tada zakupljivali to zemljište ga i u narednoj sezoni obrađuju.

Dakle, samo koriste nesposobnost lokalnih samouprava i Uprave za zemljište. Naravno da u svemu ima i politike. Tako se dešava da nije ista politička opcija na vlasti u opštini i republici, pa Ministarstvo ne daje saglasnost na izdavanje koje je uradila lokalna samouprava. Kada dođe do "prekomponovanja" vlasti na lokalu, saglasnost se da za potpuno identičan program.


Tagovi

Zemljište Zakup Žarko Kobilarov


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."