Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 24.11.2021. 15:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kod dva lava u ZOO Zagreb potvrđen Covid - 19

Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Republici Hrvatskoj od početka pandemije, ističu iz Ministarstva poljoprivrde. 

Foto: Depositphotos/ vzmaze (ilustracija)
  • 316
  • 162
  • 0

U uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava u ZOO Zagreb laboratorijskim pretragama potvrđen je koronavirus.

Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Republici Hrvatskoj od početka pandemije, ističu iz Ministarstva poljoprivrde. 

Kako navode, pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s oboljelom osobom, a pretražene su u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji Covid - 19 na području Republike Hrvatske koji, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini, provodi laboratorij Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nema dokaza da kućni ljubimci šire virus

Iz Ministarstva ovim putem napominju da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti smatra vrlo niskim.

"Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u suradnji sa Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije virusom u životinja te se tijekom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti te utvrđivanje uloge životinja u epidemiologiji Covid-19 na području Hrvatske", pojašnjavaju. 

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja. Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice.

Životinje vlasnika zaraženih kovidom trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

"Uprava za veterinarstvo redovito prati informacije koje o SARS-CoV-2 u životinja koje objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost", poručuju. 


Tagovi

Lav ZOO Zagreb Covid-19


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P