Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni val
  • 14.08.2019. 10:30

Kod nas toplinski, u Australiji ledeni val - palo najviše snijega u zadnjih 20 godina

Snažni olujni vjetrovi koji su puhali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australske južne, a osobito jugoistočne države, uzrokujući prometne nesreće i nestanke struje još u petak.

Foto: Pixabay/aljonushka
  • 1.349
  • 232
  • 0

Dok se kod nas temperature penju i do 40 stupnjeva Celzijusa, u Australiji vlada zima, i to prava, kakva nije viđena posljednjih 20 godina. Ledeni val s juga donio je snijeg na jugoistok Australije pa su vozači u australskim državama Victoria i New South Wales upozoreni da ne putuju ako ne moraju, piše The Weather Channel.

Snimljena je velika skupina klokana kako skaču po poljima prekrivenim snijegom. Snažni olujni vjetrovi koji su puhali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australske južne, a osobito jugoistočne države, uzrokujući prometne nesreće i nestanke struje još u petak. Ovaj se val preselio u nedjelju, u Queensland, kada je pala temperatura i donijela susnježicu i snijeg.

U nekim mjestima zabilježene su najveće padaline u posljednja dva desetljeća, prenio je Queensland Country Life. 

fdc
Klokani skaču po snijegu

Zatvorena Velika zapadna autocesta

Ledeni val je donio i niz nesreća u kojima je jedna žena izgubila život kada je drvo palo na njezin automobil u Yarra Rangesu, istočno od Melbournea, u državi Victoria. Četverogodišnji dječak je hospitaliziran s ozljedama opasnim po život, dok su petogodišnji dječak i odrasli muškarac također hospitalizirani, ali njihove su ozljede bile manje teške, izvijestio je The Guardian. 

Gradovi na području Modrih planina u New South Walesu su odsječeni jer je jak snijeg prisilio na zatvaranje Velike zapadne autoceste. Na tom je području palo više od 12 centimetara snijega. U Newcastleu vjetrovi su otkinuli krov staračkog doma. Trebalo je evakuirati oko 30 ljudi.

Državna služba za izvanredne situacije u New South Walesu zaprimila je više od 1.165 poziva u pomoć, otkako je počelo nevrijeme u petak, izvijestio je 9 News.

Snijeg nije neuobičajen na višim visinama jugoistočne Australije tijekom zime, a to je od lipnja do kolovoza. Victoria i Novi Južni Wales mjesta su mnogih skijališta, no Queensland ima suptropsku klimu i snijeg je tamo puno rjeđi.


Tagovi

Australija Snijeg Hladni val


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer