Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EIMA
  • 18.11.2022. 12:00
  • Bologna, Italija

Koje su tehničke inovacije predstavljene na EIMA sajmu u Bologni?

Tehničke inovacije na ovom međunarodnom ocjenjivanju mogu biti stroj u cjelini ili kao strojni sklop/pojedinačno rješenje, kojih je ove godine 25.

Foto: Vedran Stapić
  • 105
  • 6
  • 0

Iza nas je, u parnim godinama, najveća izložba poljoprivredne mehanizacije u Evropi  - EIMA iz talijanske Bologne, koju organizira talijansko udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma.

Tradicionalno, organizatori pozivaju izlagače da se svojim inovacijama takmiče za titulu najbolje "Tehničke inovacije". One mogu biti stroj ili strojni sklop, kao pojedinačno rješenje. Stručna komisija pregledava pristigla rješenja i dodjeljuje im priznanja u dvije kategorije.

U prvoj kategoriji dobivaju titulu "tehničke inovacije" (crvena vrpca) - ove godine ih je 25, a u drugoj kategoriji su "rješenja vrijedna pažnje" (žuta vrpca) kojih je 37.

Predstavljamo vam fotografije i kratak opis tehničkih inovacija uz naglasak na vrijednost ovih rješenja. 

A.D.R. SpA: EASYDRIVE sustav (Foto: EIMA)

1. EASYDRIVE sustav (A.D.R. SpA)
Sistem olakšava korištenje velikih prikolica. U vožnji naprijed kotači su slobodno upravljani i prate okretanje poteznice, dok su u vožnji unatrag kotači upravljani hidrauličnom potporom (servo) kojom se upravlja elektronički. Takvi Sistemi su već poznati, ali je nagrađeni jednostavniji i jeftiniji od konkurenata.

Agrotop GmbH: easyMatic connect

2. easyMatic connect (Agrotop GmbH)
Zatvoreni sistem dotoka sredstava za zaštitu bilja u strojeve omogućuje dotok iz rezervoara različitih veličina, čak i do 1000 l, a ne samo iz manjih do 15 l, kako je do sada bilo moguće. U uređaj su integrirana dva različita sistema, a oba se mogu prati vodom.

Andreoli Engineering Srl: UT110-CH500

3. UT110-CH500 (Andreoli Engineering Srl)
Samohodni kombajn za berbu grožđa na terasama adaptiran je iz postojećeg stroja za berbu na strmim padinama. Sistem otresanja i transporta grožđa prilagođen je terasama, a stroj je dobio i motor razine 5, bez povećanja njegovih dimenzija.

Antonio Carraro SpA: Mach 4 Tony

4. Mach 4 Tony (Antonio Carraro SpA)
Prvi uski plantažni traktor s četiri gumene gusjenice, zglobnom šasijom ili zglobnim upravljanjem te kombinirani mehanički hidrostatski prijenos, reverzibilni način vožnje i kabina s filtracijom kategorije 4.

ARAG Srl: Flowtron

5. Flowtron (ARAG Srl)
Solenoidni ventil za pulsirajuće mlaznice (PWM = Pulse-width modulation). U poređenju s drugim PWM rješenjima na tržištu, ovaj novi ventil ima inovativnu vezu s držačem mlaznice, što omogućuje vrlo mali hod pokretnog dijela ventila. Dakle, ventil radi vrlo brzo i precizno i ​​osigurava veliki protok tekućine. Rješenje osigurava precizno kontroliranu primjenu čak i s PWM mlaznicama.

Argo Tractors SpA: Landini Rex4 Full-Hybrid

6. Landini Rex4 Full-Hybrid (Argo Tractors SpA)

Voćarsko vinogradarski traktor s plug-in hibridnim motorom. Između klasičnog motora i mjenjača ugrađena je elektromehanička jedinica. To također omogućuje potpuno električni pogon, uključujući hidrauliku i klima uređaj, do dva sata.

ARVAtec Srl: MoonDino

7. MoonDino (ARVAtec Srl)

Autonomni stroj za mehaničko uklanjanje korova na rižinim poljima, čak i na potopljenim tlima. Stroj je na električni pogon, baterija se puni preko solarnih panela, može raditi neprekidno do dva mjeseca. Vođena je satelitski uz RTK korekciju i prati kartu koja je napravljena tokom sjetve riže.

B.M.V. Srl: Mehanički uređaj za prorjeđivanje plodova

8. Mehanički uređaj za prorjeđivanje plodova (B.M.V. Srl)

Oscilirajuće šipke za prorjeđivanje montirane su na osovinu, koja se pokreće hidraulički s kontroliranom brzinom i momentom.

CNH Industrial: elektrohidraulično niveliranje alata u teleskopskim utovarivačima

9. Elektrohidraulično niveliranje alata u teleskopskim utovarivačima (CNH Industrial) 

Održavanje položaja alata (niveliranje) kod teleskopskih utovarivača obično se osigurava pomoću kompenzacijskog hidrauličkog cilindra, dakle na čisto hidraulički način, koji kod radnih alata ne radi s jednakom preciznošću. To je osigurano nagrađivanim elektrohidrauličkim sistemom, koji također čini osnovu za buduće automatske funkcije.

COBO SpA: VLN (Vision Lane Navigation)

10. VLN Vision Lane Navigation (COBO SpA)

Sistem temeljen na kompjuterskom vidu koji omogućuje autonomnu vožnju kroz redove vinograda. Sistemu za autonomnu vožnju nije potreban GPS signal s RTK korekcijom, lidar, radarski ili ultrazvučni senzori, već samo kamera. Njihove slike obrađuje umjetna inteligencija koja kontinuirano nadopunjuje sisteme. Temelji se na Digital Twin tehnici, gdje se prvo provodi digitalizacija (mapiranje) strojeva, farme i vinograda, a poboljšava se svakom upotrebom.

Dieci Srl: Hibridni pomoćni pogon teleskopskog utovarivača

11. Hibridni pomoćni pogon teleskopskog utovarivača (Dieci Srl)

Utovarivač ima hibridni pogon, gdje 55 kW snage daje motor s unutarnjim izgaranjem, koji za ovu snagu može doseći nivo 5 za ispušne plinove bez upotrebe AdBlue. Dodatnu snagu do 79 kW osigurava hibridni pogon. Osim električnim pogonom, sistem to postiže i optimizacijom hidrauličkog kruga, posebno minimalnim pritiskom u krugu kada se ne izvode pokreti.

Dragone Srl: Bagerski malčer za šumu s promjenjivom veličinom sječke

12. Bagerski malčer za šumu s promjenjivom veličinom sječke (Dragone Srl)

Malčer je opremljen mehanizmom koji omogućuje promjenu udaljenosti između rotora i komore za drobljenje (kućište). Dakle, s većim razmakom moguće je povećati veličinu komada drobljenog drva te uštedjeti na potrebnoj snazi. Moguće je i obrnuto za finije mljeveno drvo.

Projekt MARCEL (strojevi na električni pogon)

13. Strojevi na električni pogon (Projekt MARCEL)
Dragone Srl vinogradarska je prskalica s 8 ventilatora na pojedinačni pogon. Fissore Snc je trench kupka s promjenjivim razmakom između traktora i glave kade. Fontana Srl je nivelir s integriranim podešavanjem položaja/pogona traktora. Frandent Group Srl je rotacijski okretač s promjenjivom brzinom vrtnje rotora, radnom širinom i kutom rotora neovisno o radu traktora, a Spezia Srl energetski učinkovit defolijator u vinogradima.

Fontana Srl: Mini dozer gusjeničar

14. Mini dozer gusjeničar (Fontana Srl)

Kompaktan stroj za ravnanje terena i premještanje materijala u plastenicima, vrtovima i sl. te omogućuje mehanizaciju inače ručnog rada. Također je opremljen laserskim inklinometrom i GPS prijemnikom satelitskog signala. Potpuno ravan teren znači uštedu vode za zalijevanje plastenika.

GL 1: Mountain 7000T

15. Mountain 7000T (GL 1)

Hidraulična ruka za malčer s dva teleskopska nastavka, jedan nastavak se može pomaknuti i unatrag, dalje od priključne točke (pivota) stroja. Ovo rješenje omogućuje malčiranje vegetacije duž vertikalne ravnine (npr. živica) bez da se traktor mora pomaknuti prema sredini ceste.

Irriland Srl: Elephump

16. Elephump (Irriland Srl)

Motorna pumpa za navodnjavanje s inovativnim rješenjima kao što su rotirajuća potporna platforma, dizalica za sklapanje usisne cijevi i vitlo za podizanje usisnog seta. Pumpa je opremljena kolutima za crijeva koji se brzim spojnicama mogu spojiti na opremu za navodnjavanje, a sama pumpa je premazana supstancom koja također omogućuje suhi rad.

Kubota Europe sas: Optima Smart prskalica

17. Optima Smart prskalica (Kubota Europe sas)

Inteligentno i s dva paralelna algoritma rada kontrolirana prskalica za voćnjake. Omogućuje prilagodbu količine škropiva prema volumenu krošnje drveća u realnom vremenu i to u tri dijela armature prskalice posebno za svaku stranu (prvi algoritam) te zonsko selektivno prskanje temeljeno na kartama otkrivanja rane bolesti (drugi algoritam). Karte su izrađene na temelju sustava za rano otkrivanje bolesti (EDS) i sistema za podršku odlučivanju (DSS).

Matermacc SpA: MiPlus EVA

18. MiPlus EVA (Matermacc SpA)

Glasovno upravljanje poljoprivrednim strojevima koje poboljšava jednostavnost korištenja i udobnost za vozača.

Modula SpA: Dizalo Modula

19. Dizalo Modula (Modula SpA)

Vertikalni sistem proizvodnje jagoda zamišljen je kao automatizirano skladište s više pokretnih nivoa. Time je omogućena preciznija kontrola unutarnjeg okoliša koja je neophodna u svakoj pojedinoj fazi rasta biljke. Smanjuje se iskorištenost zemljišta, moguće je do šest ciklusa godišnje, možemo ubrati zrelije plodove i time postići bolji uspjeh na tržištu.

OCLL Srl: Rover MK1

20. Rover MK1 (OCLL Srl)

Kompaktna, daljinski upravljana gusjenična prskalica za rad u staklenicima. Na električni je pogon, osim daljinskog upravljača za to se koristi i sustav kamera, ima posebno dizajnirane ventilatore koji omogućavaju podešavanje rada po visini, što omogućuje bolju raspodjelu zraka za prskanje. U usporedbi s traktorom i prskalicom smanjuje se utjecaj na okoliš, utrošak energije, povećava se točnost nanošenja i povećava sigurnost osoblja koje nije izravno izloženo sredstvima za zaštitu bilja.

Olmi Srl i Bertoni Srl: TRM Vortex

21. TRM Vortex (Olmi Srl i Bertoni Srl)

Višenamjenski stroj koji objedinjuje funkcije prskalice i pneumatskog skidača lišća vinove loze.

Ortomec Srl: Kombinirana dvoslojna malč-sijačica

22. Kombinirana dvoslojna malč-sijačica (Ortomec Srl)

Stroj omogućava polaganje prvog sloja malča, sjetvu i postavljanje drugog sloja malča u jednom prolazu u staklenicima. Takvo rješenje još nije bilo na tržištu.

Pessl Instruments GmbH: Metos FWT

23. Metos FWT (Pessl Instruments GmbH)

Smart field water pipe mjeri potrebu za poplavama u tehnici AWD (izmjeničnog vlaženja i sušenja) u uzgoju riže. Elektronički i sistemski povezan uređaj omogućuje digitalizaciju procesa koji se inače odvija ručno. Uređaj s mini solarnom elektranom i baterijskim sistemom mjeri nivo vode, bilježi i učitava prikupljene podatke u oblak te je integriran s drugim rješenjima za upravljanje terenom.

SDF Srl: RVshift

24. RVshift (SDF Srl)

Hibridni mjenjač za traktore (mehanički i hidrostatski), koji objedinjuje karakteristike i prednosti stepenastog mjenjača s brzinama koje se mogu mijenjati pod opterećenjem i CVT mjenjača. Omogućuje programiranje odabira prijenosnih omjera (brzina) kao i bezstupanjske promjene brzine do 5 km/h, aktivno mirovanje bez korištenja kočnica, djelovanje kočenja pri vožnji nizbrdo i hidrostatski rikverc pri svim brzinama.

Startec Srl in Toselli Srl: JACK

25. JACK (Startec Srl in Toselli Srl)

Prskalica potpomognuta zrakom s funkcijama djelomične širine i djelomične količine nanošenja i s izravnim nanošenjem ili primjene više različitih djelatnih tvari. Osim sredstva za zaštitu bilja, koje se na mlaznice dovodi iz spremnika, neposredno uz te mlaznice dodaju se i druga sredstva koja se inače ne mogu/smiju međusobno miješati. Primjena različitih sredstava i u različitim količinama provodi se na temelju karata primjene parcele.


Tagovi

EIMA Inovacije Poljoprivredna mehanizacija Sajam Bologna


Autor

Marjan Dolenšek

Više [+]

Magistar poljoprivredne tehnike zaposlen u Javnoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi i Šumarskom institutu Slovenije. Poljoprivrednom i šumarskom tehnikom bavi se tokom cijele karijere. Član je savjetodavnog odbora za sigurnost i zdravlje na radu u poljoprivredi i predstavnik Slovenije za poljoprivredu pri Evropskoj agenciji za zaštitu na radu. Član žirija TotY izbora za traktor godine.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete