Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sateliti u poljoprivredi
  • 14.12.2022. 12:00

Koji su internetski servisi najbolji za korištenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

Kako satelitske zapise primijeniti u okvirima manjih gospodarstva, sitnijih površina i niže platežne moći? Odabrali smo šest favorita među brojnim online servisima

Foto: Vantagedrones@Depositphotos
  • 130
  • 38
  • 0

Pitanje iz naslova postavili smo si uvidjevši kako je sve veći broj kompanija i organizacija koji rade na razvoju i popularizaciji korištenja zapisa nastalih iz satelita. Put do odgovora nije bio brz niti jednostavan. Otvorili smo tu Pandorinu kutiju, a poseban naglasak stavili na primjenu u okruženju domaćih poljoprivrednika. 

Znamo priličan broj primjera gdje se sateliti i dronovi uspješno koriste na velikim površinama poput onih u Brazilu, Ukrajini ili SAD-u, gdje se nadziru stada, rade procjene uroda i prate zdravstvena stanja nasada te analiziraju štete.

Ali kako ove tehnologije primijeniti u okvirima manjih gazdinstava, sitnijih površina i niže platežne moći? 

Analizirali smo mnoge, ima ih javnih i privatnih, iz malih i velikih kompanija, s više ili manje mogućnosti korištenja, s boljim i lošijim korisničkim iskustvima. Kategorizirali smo ih te odabrali sljedeće kao naše favorite. 

EOS Data Analytics

Ova kompanija danas djeluje globalno, a poslovanje je započela iz Ukrajine. Njihov osnivač Max Polyakov ne skriva velike ambicije u ovom području te najavljuje lansiranje vlastite konstelacije od 7 satelita, od kojih će prvi put Zemljine orbite do konca ove godine.

Ali dok dočekaju vlastite, njihov software itekako uspješno radi s javnim i komercijalnim zapisima sa satelita drugih kompanija. Njihove servise za nadzor usjeva obilježava pregledno i intuitivno sučelje, kao i bogat set alata. Tu su dakako i razni indeksi, kao i mogućnost automatiziranog unosa grupe čestica kroz KML datoteke. 

Aplikacija omogućuje i meteorološke podatke (arhivske i prognozne) za svaku od tabli kao i dokumentiranje aktivnosti, čime donekle i ulazi u sferu FMS (Farm management softwarea). Ova je kompanija razvila niz usluga kojima izlazi izvan okvira samih poljoprivrednih proizvođača, jer nudi razna specifična rješenja i sučelja za IT stručnjake, osiguravajuća društva, agro kooperacije i proizvodne konzultante. Donose mogućnost zoniranja, nadzora, višestruke mogućnosti timskog rada te raznih upozorenja što može biti od interesa većim kompanijama.

Korisnici imaju prilično mogućnosti u modu besplatnog korištenja, ali se prave stvari nude tek uz naplatu. 

Cijena je ovisna o nivou usluge, pa tako paket za 1.000 hekatra košta 460 EUR-a na godinu, dok onaj s više mogućnosti za istu površinu naplaćuju 1.360 EUR-a.

Ne, nismo ovaj ukrajinski sistem uvrstili zbog simpatija ili naklonosti u aktuelnim ratnim zbivanjima. Prema viđenom tokom našeg testiranja, oni zaslužuju najviša mjesta.

I da, uz web aplikaciju dostupna je i mobilna za Google i Apple uređaje.

EOS Data Analytics https://eos.com/products/crop-monitoring/

Agrivi

Pojedinci će se pitati što Agrivi uopće radi na ovom popisu, ali to nipošto nije slučajno. Dakako. Poznato jest da ova hrvatska kompanija razvija internetske aplikacije za vođenje biljne proizvodnje na više nivoa, ali nama nije promaklo da su u njima integrirani i moduli koji donose najbolje od satelitskih tehnologija. I još ponešto.

Sami foto zapisi imaju relativno malu vrijednost korisniku, međutim ako su oni upareni s informacijama s terena onda mogućnosti primjene rastu eksponencijalno. A upravo je to glavni forte Agrivija na ovom popisu. I oni pružaju meteo podake, koje omogućavaju dopuniti s IoT meteo i soil rješenjima s konkretnog lokaliteta. Tu se odmičemo od predickija i procjena, i dolazimo u svijet konkretnih stvarnih vrijednosti. Vrijednosti za najbolje moguće odluke u proizvodnji.

I Agrivi dolazi u web i app izvedbi, koje ćete lako pronaći na storeu Vašeg mobilnog telefona. 

Agrivi https://www.agrivi.com/industries/farms/

Sinergise - Sentinel Hub, Sentinel Playground

Kada je riječ o alatima koji olakšavaju korištenje satelitskih fotografija prosječnom korisniku bio bi grijeh ne spomenuti i slovenski Sinergise. 

Ova kompanija sa sjedištem u Ljubljani regionalni je lider u razvoju online rješenja za korištenje satelitskih zapisa. Nude alate za različite primjene, najčešće u kontekstu ESA i evropskog programa Copernicus i Sentinel satelita.

Vrijedi izdvojiti njihov Sentinel Playground - zgodnu platformu za upoznavanje s mogućnostima satelitskih fotografija. Nude više satelita na izbor, uz mogućnosti filtera zapisa kroz definiciju nivoa naoblake. Besplatan je i pruža različite dodatne opcije.

Njihov drugi proizvod, EO browser, nudi više, ali donosi i poteškoće u korištenju. Sučelje traži relativno visok nivo edukacije korisnika, a ni intuitivnost korištenja mu nije najjača strana. 

Dobra je vijest da Sentinel HUB pruža mogućnost aplikativnog pristupa svojim internetskim sistemima, što je i prilično dobro dokumentirano. 

Sinergise - Sentinel Playground https://apps.sentinel-hub.com/sentinel-playground/

OneSoil

Ovaj app sa švicarsko-poljskom adresom je prilično daleko dogurao u popularizaciji indeksa i zoniranja kao podloge za preciznu poljoprivredu. Popularani su među poljoprvrednicima s razlogom. 

Riječ je o besplatnoj aplikaciji za daljinsko posmatranje razvoja usjeva, praćenje vremena i dodavanje bilješki. U web verziji je moguće pregledavati datoteke sa strojeva i izračunavati količine sjemena i gnojiva, baš kao i na mobilnoj aplikaciji. I u drugom smjeru Onesoil omogućuje preuzimanje zona u različitim formatima u ovisnosti od mehanizacije s kojom raspolažete.

OneSoil https://onesoil.ai/en/

Karakterizira ih veliki broj preuzimanja, kao i prilično visoke ocjene korisnika na popularnim trgovinama aplikacija.

AgroMonitoring

Ova britanska kompanija nudi kombinaciju Sentinel zapisa s vremenskom prognozom na nivou pojedinog poligona (zemljišne čestice). U branši su desetak godina, a sistem kontinuirano nadograđuju. U toku našeg istraživanja dogodio se i prelazak na novu verziju koja je u odnosnu na prethodno donijela poboljšano korisničko iskustvo. 

Nude i aplikativni pristup, ali takve mogućnosti naći ćete na većem nivou kod drugih ponuđača. 

AgroMonitoring https://agromonitoring.com/

Planet Lab

Podatak da je danas u Zemljinoj orbiti više od 200 njihovih satelita jasno opisuje razmjere njihovog utjecaja na ovu scenu.

Dvije su konstelacije Planet Laba danas u punoj funkciji. Prva je Dove, mreža koja sadrži više od 200 malih satelita preciznosti 3 metra za najmanju jedinicu zapisa (pixel). Druga je SkySat koji čini 21 satelit razlučivosti 50 cm. Ova kompanija danas u prosjeku dnevno isporuči 1.700 fotografija Zemlje iz svemira.

U njihovoj je grupaciji bila i akvizirana RapidEye misija koja je davala zapise 5-metarske rezolucije. Ista je zaključila svoje djelovanje prije dvije godine, ali i danas omogućuje pristup arhivskim zapisima koji datiraju od 2009. 

Oni su dakle proizvođači, prva ruka, rekli bismo. No uz svoje fotografije nude i niz alata namjenjenih krajnjem korisniku. Planet Explorer, Planet Stories, Basemaps viewer i Tasking Dashboard njihove su perjanice, kojima su prilično zakomplicirali život prosječnom korisniku, u našem slučaju poljoprivredniku.

Da, oni pružaju razne mogućnosti u domeni opće primjene, ali malo ćete toga na prvu naći za specijaliziranu primjenu na malom poljoprivrednom gazdinstvu. Ova se velika kompanija svojim rješenjima po našem iskustvu nije odlučila približavati prosječnom internet korisniku. Njihov poslovni fokus je drugdje, a uspjeh ne izostaje, budući da njihovih 750 zaposlenih kreira godišnji prihod veći od 113 miliona dolara.
Budući da je kompanijama iz ove domene ‘defence’ primjena (obavještajna) itekako lukrativna djelatnost, bit će zanimljivo pratiti kretanje njihovih prihoda u ovoj i narednim godinama.

Planet Lab https://www.planet.com/

Ovo je istraživanje dijelom projekta SatelitFoto@AgroHR kojega Agroklub provodi kroz M16 Saradnja s partnerima Calis, JUŽRA OBŽ te poljoprivrednim proizvođačima.


Tagovi

Sateliti u poljoprivredi EOS Data Analytics Agrivi Sinergise OneSoil AgroMonitoring Planet Lab SatelitFoto Mjera M16


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

SatelitFoto@AgroRH

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: http://www.agroklub.hr

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić