Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 08.02.2023. 12:00

Koliko je novih traktora kupljeno lani u Hrvatskoj i koji je brend najprodavaniji?

Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj objavila je podatke o protekloj godini.

Foto: Martina Pavlović
  • 5.002
  • 247
  • 0

Prema podacima Centra za vozila u Hrvatskoj je u 2022. godini novoregistrirano 1.015 novih traktora. Kako napominju iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, to je za 47 odnosno 4,4 posto manje nego u prethodnoj 2021. godini, ali i za 33 komada ili 3,4 posto više nego u 2020. godini.

"Pad prodaje su zabilježili brendovi koji su najznačajnije zastupljeni na hrvatskom tržištu, kao npr. John Deere, Claas, Case, New Holland i Same, dok su porast ostvarili Lamborghini koji je s 142 komada najprodavaniji traktor u Hrvatskoj u 2022. te modeli AGCO grupacije, Valtra, Fendt i Massey Ferguson", kaže dopredsjednik Udruge Franjo Dominković

Napominje pritom da je relativno dobra prodaja novih u protekloj godini rezultat zaostalih ranijih narudžbi koji su zbog dugih rokova isporuke (Covid 19 i manjak nekih dijelova) registrirani lani, ali i potpora iz EU fondova koja je zbog dugih rokova obrada ostvarena i potaknula prodaju posebno traktora manjih snaga.

"U Hrvatskoj u prošloj godini još nije bio prisutan pad investiranja u poljoprivrednu mehanizaciju unatoč značajnom porastu cijena mehanizacije i nadolazećoj recesiji", ističe uz napomenu da se valja zapitati je li u Austriju i Sloveniju već stigao poremećaj na ovom tržištu i očekuje li se i u nas sa zakašnjenjem?

Dvostruko više quadova nego traktora 

Naime, u Austriji je ostvaren pad prodaje novih standardnih traktora sa 6.013 komada, koliko je prodano u 2021. godini, na 4.566 u 2022., odnosno za 1.447 komada ili za čak 24 posto. Pad prodaje su ostvarili Steyr, New Holland, John Deere, Claas, Fendt, Linder i Deutz koji zajedno čine 73,6 posto austrijskog tržišta traktora.

Da je Lamborghini najprodavaniji traktor u Hrvatskoj, začudilo je i Udrugu prodavatelja (Foto: Depositphotos/S_Kohl)

U osvrtu naglašava i da je u RH lani porasla prodaja quadova koji se registriraju kao traktori. Ukupno ih je novoregistrirano 2.015 komada, što je dvostruko više nego traktora.

"Turistička privreda, za koju se valja zapitati ima li jaču potporu od poljoprivrede, puno više investira nego agrarni sektor. Zato je logično više quadova novonabavljeno u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji", dodaje navodeći i je više quadova nego traktora nabavljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, ali i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na našem su tržištu i dalje traženi rabljeni traktori. Tako je novonabavljeno, odnosno promijenilo je vlasnike u 2022. godini njih 3.699. Istina, kaže, u 2022. godini je rabljenih kod novih kupaca manje za 286 komada, tj. za 7 posto. Međutim, kada se uzme broj prodanih-uveženih-nabavljenih na EU tržištu i uveženih starih traktora od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2022. od sveukupno 21.812 komada, proizlazi da je za isto razdoblje to triput više nego novoregistriranih (novonabavljenih) kojih je kod nas prodano 7.415.

Rabljeni traktori su poseban problem 

"Budući da su u masi rabljenih traktora vlasnike promijenili i oni stariji od 50 godina, a sve poticano i s EU potporama za male i mlade, logično je da oni neće značajnije povećati poljoprivrednu proizvodnju u RH, već će za pet godina promijeniti vlasnike", upozorava Dominković navodeći da su o toj problematici više puta govorili i nadaju se da u razdoblju novog ZPP-a 2023. do 2027. godine neće biti moguće nabavljati (i za to dobivati potpore!) neograničeno stare traktore i drugu mehanizaciju i opremu.

Pregled prosječne starosti traktora po godinama 

Kaže i da je, što se tiče tog novog razdoblju, odnosno Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027., kojeg je Europska komisija odobrila 28. listopada prošle godine, a za čiju provedbu se trenutno pišu pravilnici, teško u ovoj godini očekivati natječaje, a pogotovo realizaciju.

"Nadamo se da će se predstojeće razdoblje iskoristiti za davno otvorene natječaje iz Programa Ruralnog razvoja 2014.-2020. godine, pa i zadnjeg za 4.1.1., odnosno navodnjavanje", zaključuje Dominković. 

U dokumentima ispod teksta možete pronaći podatke o novoregistriranim u RH te uvoz i nabavu rabljenih traktora. 


Dokumenti


Tagovi

Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Prodaja traktora u RH Najprodavaniji traktor Quadovi Stanje na tržištu Franjo Dominković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)