Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niže cijene
  • 12.05.2022. 09:00

Koliko košta gnojivo iz Turske na bh. tržištu?

Proljetna sjetva je većim dijelom izvršena reduciranom osnovnom gnojidbom, ako izostane i prihrana, jasno je da će prinosi biti dosta manji. Nabavka gnojiva iz Turske je i za Golić trade bio veliki zalogaj.

Foto: ZZ Gračanka
  • 2.537
  • 210
  • 0

Dugo očekivano gnojivo KAN iz Turske prošle je sedmice stiglo na tržište Bosne i Hercegovine. Kompanija "Golić trade" iz Gradiške za sada je jedina u našoj zemlji uspjela nabaviti ovo gnojivo po nešto jeftinijim cijenama, pa je ono povoljnije i u prodaji.

Interes poljoprivrednika je veliki, a trenutno je najvažnije da robe ima, kaže za Agroklub Aleksandar Golić, vlasnik ove kompanije. Cijena bi, dodaje, sada trebala igrati najmanju ulogu.

"Mi smo uvezli 3.000 tona, definitivno je cijena niža od aktuelnih tržišnih, s tim što je najvažnije da ga sada ima. Ono je svakako skupo i ovo iz Turske i iz drugih zemalja. Sedam-osam tvornica u okruženju uopšte ne rade, tako da je ovo slamka spasa", kaže Golić.

Jeftinije do 15%

Proljetna sjetva je većim dijelom izvršena reduciranom osnovnom gnojidbom, ako izostane i prihrana, jasno je da će prinosi biti dosta manji. Nabavka gnojiva iz Turske je i za Golić trade bio veliki zalogaj.

"Jeftiniji je za 10-15 posto. To se mijenja iz dana u dan. Onog momenta kada smo mi formirali ovu cijenu ona je bila niža za toliko, malo smo natjerali i konkurenciju da spusti cijene, ali je tržište i dalje nestabilno u tom smislu", ističe vlasnik ove kompanije.

Gnojivo iz Turske košta 1.750 KM/t, a riječ je o džambo vrećama (Foto: Depositphotos/hansgwprinsen)

Gnojivo iz Golić trade prije dva dana je stiglo i u Zemljoradničku zadrugu "Gračanka" iz Gračanice, potvrdio je direktor Refik Ahmujić. Ono je od jučer u prodaji.

"Cijene su po toni niže za oko 230 do 250 KM. Ljudi kupuju, moraju, imali smo mi i do sada gnojivo, ali čekali su ovo jeftinije, sada ima dovoljno KAN-a na tržištu", kaže Ahmujić, dodavši da je sada najvažnije da se završi prihrana. Što se tiče zadruge, dodaje, u cilju je povećati biljnu proizvodnju jer zabrinjava pad proizvodnje hrane.

Prema riječima poljoprivrednika, gnojivo iz Turske košta 1.750 KM/t, a riječ je o džambo vrećama i mogu ga nabaviti veći farmeri koji imaju mehanizaciju s kašikama. Kada je riječ o ponudama drugih proizvođača, vreća od 25 kg može se kupiti po cijeni od 57 KM, što po toni izađe 2.270 KM. U tom slučaju tursko je jeftinije za više od 500 maraka. Lani je jedna tona KAN-a koštala 560 KM.

Golić više neće nabavljati 

Gnojivo je dobrog kvaliteta, što je utvrđeno analizom kontrolnih organa u našoj zemlji. Količine iz prvog kontingenta neće biti dovoljne. Golić kaže da oni više neće nabavljati iz Turske jer proces dugo traje, a i isporuka iz Ploča ide sporo.

"KAN je malo problematičan za čuvanje, iskreno malo me je i strah nabavljati jer nama niko ne garantuje da neće pasti cijene plina, a samim tim i azotnih gnojiva. Ovo je za nas bio rizičan posao, tako da u ovom momentu ne planiramo nove narudžbe", pojašnjava.

Kada obaviti međurednu kultivaciju usjeva i prihranu kukuruza?

Dodaje i kako već razmišljaju o jesenjoj sjetvi. Trenutno nema mjesta optimizmu, jer se očekuje još gore stanje u vezi s nabavkom. Uprkos problemima, ove godine su distributeri uspjeli nabaviti dovoljne količine, no sada je upitan rad evropskih tvornica.

"Upitna je nabavka komponenti, koliko sam upućen posebno kalija. Mi intenzivno radimo na pripremi jesenje sezone, mislim da će cijene biti više nego što su sada. Mnogo je špekulacija, mi smo premalo tržište da bi bili važni igrači, možemo se samo nasloniti na nekog, a to znači da će biti problematično“, kaže Golić, zaključivši kako očekuje veliku nestašicu jer ne vidi kanale kojima se može nabavljati.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Turska Golić trade Gračanka Aleksandar Golić Refik Ahmujić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete