Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje traktora
  • 29.12.2022. 17:00

Koliko košta servis traktora, što podrazumijeva i na što paziti?

U razgovoru sa stručnjacima za mehanizaciju doznali smo što je bitno kod održavanja traktora i koje greške izbjeći. Otkrili su nam i zgodan savjet koju marku ovog stroja kupiti.

Foto: Jerković d.o.o.
  • 6.034
  • 383
  • 1

Traktor je motorno vozilo opremljeno kotačima s najmanje dvije osovine koji ima konstrukcijsku brzinu veću od 6 km/h i čija je glavna funkcija da vuče, gura, nosi ili pokreće određena oruđa, strojeve ili prikolice namijenjene poljoprivredi odnosno radu u šumi, opis je naveden u Pravilniku o utvrđivanju sukladnosti ovoga stroja Državnog zavoda za mjeriteljstvo. 

Međutim, današnji su daleko od toga. Visoko su sofisticirani, a posebice se to odnosi na one s Euro 5 normom odnosno ekološkom normom emisije ispušnih plinova koje moraju zadovoljavati.

Pojednostavljeno rečeno, norme su filteri kojima se postiže da ti plinovi budu čisti. Danas postoje četiri sustava za doradu ispušnih plinova i kako nam pojašnjava voditelj servisne službe za traktore tvrtke Messis Obrad Novaković, to je oksidacijski katalizator na dizelskim motorima (Diesel Oksidation Catalizator - DOC), ventil za recirkulaciju ispušnih plinova (Exhaust gas recilculation - EGR), filter krutih čestica (Diesel Particulate Filter - DPF) i selektivna katalitička redukcija (Selective Catalytic Reduction - SCR).

Potonje se odnosi na dodavanje AdBlue-a, a vlasnici skupih strojeva nerijetko kupe, primjerice, tisuću litara i neadekvatno ih skladište doma što onda dovodi do kvarova i potrebe za popravkom. Naime, AdBlue se u lošim uvjetima kristalizira, prilikom korištenja ne ubrizgava i dolazi do zagušenja motora. 

Propisani servisni intervali 

Inače, svaki proizvođač ima propisane određene servisne intervale, no u pravilu se na 1.000 sati rada obavlja zamjena predfiltera, filtera goriva, ulje i uljni filter na motoru. S tim da se zna mijenjati i tlačni filter ulja (transmisija hidraulike). 

"Zupčanici, ležajevi i slično rijetko su predmet servisa na novim traktorima. Većinom je riječ o kvaru elektronike", otkriva Novaković dodajući da često do toga dolazi i jer se vlasnik ogluši na upozorenja samog stroja. Primjera radi, ne stisne regeneraciju ili ju ostavi na pola, a sve to dovodi do kvara.

Moderniji traktori češće se kvare? Istraživanje otkrilo pet najčešćih uzroka

Da je riječ o složenim strojevima koji zahtijevaju redovni servis, kaže nam i stručnjak za mehanizaciju Uprave za stručnu podršku poljoprivredi, Ivica Prpić. Pritom se misli na zamjenu ulja odnosno svih tekućina kako bi se održala ispravnost. 

Svaki proizvođač ima propisane servisne intervale (Foto: Depositphotos/Baloncici)

Međutim, većinom se održavaju dok traje garancija, što je obično pet godina. Naravno, slično kao i kod osobnih vozila iako smo svi svjesni važnosti redovitog održavanja. "Moderni traktori zahtijevaju servis kod ovlaštenih distributera kao i kupovinu originalnih rezervnih dijelova", napominje stručnjak navodeći da najbolji i najopremljeniji u Hrvatskoj ima tvrtka Jerković d.o.o. 

Njihov voditelj servisa, Dejan Đurković kaže nam također da je potrebna zamjena svih tekućina, ulja u motoru, kočnicama, svi filteri, a eventualno i obično tek nakon 2.000 radnih sati, štelovanje ventila. I on navodi da se redovni obično izbjegavaju nakon isteka garancije premda je konstanta održavanja bitna, a kod prodaje i prilično važna stavka.

"Boljka" plavog dizela 

Sami poljoprivrednici naglašavaju nam da im se na suvremenim traktorima najčešće kvari pumpa za gorivo, kao posljedica korištenja plavog dizela. Upravo obojeni dizel drže glavnim krivcem za kvarenje skupih strojeva jer moderni zahtijevaju i kvalitetno gorivo pa mnogi, da bi se zaštitili, ugrađuju predfiltere, skupljače prljavštine. 

"Iduće godine stižu nove kvote i mi se iskreno nadamo da će nam se dopustiti korištenje D1 dizela jer nitko u EU ne poznaje obojeni", izražavaju nadu podsjećajući da su na isto ukazali ljetos na sastanku s premijerom. Ujedno podsjećaju i na nestašicu plavog dizela koja se dogodila u jeku jesenske sjetve, a imati ga na raspolaganju u blizini, itekako je bitno poljoprivredniku. 

Registracija traktora: Tko mora obaviti homologaciju, što s nadograđenim strojem?

Ono što je "boljka" ovog goriva je što zna sadržavati dosta biodizela i vode zbog čega dolazi do stvaranja taloga u spremnicima, nema podmazivanja sustava i senzori upale alarm. 

Kada je u pitanju cijena servisa, za "mali", nakon 300 do 400 radnih sati, u prosjeku, kaže nam Đurković, stoji 2.500 do 3.000 kuna. Novaković nam otkriva da je filter ulja motora 130 kuna, separator vode (predfilter kojemu je zadatak odvajanje vode od goriva) 600 kuna, filter goriva 620 kuna, tlačni filter ulja (izmjena svakih 600 radnih sati) 1.100 kuna, litra ulja za motor je 40 kuna, a kako ide oko 12 litara ta je stavka oko 500 kuna. Na sve ovo valja dodati i rad servisera što je 300 kn plus PDV uz 4 kn/km za izlazak na teren, u oba smjera. 

Poljoprivrednici se nadaju dozvoli korištenja eurodiesela (Foto: Zeljko Haldika/PIXSELL, ilustracija)

Ono što svi ističu je da definitivno, ovisno koju marku traktora imate, trebate potražiti ovlaštene servisere koji su školovani i certificirani baš za te strojeve. Tako stručnjak Messisa radi sa SAME traktorima, a Jerković d.o.o. brine o strojevima tvrtke CLAAS.

Koji traktor kupiti?

Dvosjekli je mač nabavljati rezervne dijelove koji nisu original jer niža kvaliteta pa i nesukladnost, može dovesti do još većih problema i dodatnih troškova. Hrvatska je dobro pokrivena kako sa servisima tako i s centrima koji se bave prodajom rezervnih dijelova. Kako su nam rekli u TVAK-u, Traktor centru Osijek, potražnja je za svim dijelovima: od hidraulike do sklopa motora, kvačila, kočnica... Slično je i u tvrtki Ferenčak čije je sjedište u Križevcima. 

Kako doznajemo, zbog složenosti strojeva, nerijetko se događa da vlasnici nakon isteka garancije izbacuju zaštitu za plinove jer se na traktore ne primjenjuje ekološki test na tehničkom pregledu. No, kako su ekološke norme sve strože, svi koji su ih izbacili, lako moguće, morat će ih vraćati. 

Inače, pitate li se koji brend traktora kupiti, stručnjaci za mehanizaciju imaju zgodan savjet – onaj čiji ti je servis najbliži. 


Tagovi

Traktor Servis traktora Kvarovi Euro norma 5 Obrad Novaković Dejan Đurković Ivica Prpić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]