Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 30.04.2015. 10:20

Koliko su "mladi" poljoprivrednici EU?

U Hrvatskoj je samo 4.1 posto poljoprivrednika mlađe od 35, dok ih je 31.6 posto starije od 64 godine! U cijeloj EU samo je 7.5 posto mladih poljoprivrednika.

  • 769
  • 202
  • 0

Mladi poljoprivrednici su u cijeloj Europskoj uniji zahvaćeni valom nove Zajedničke poljoprivredne politike. To je, kako kažu, jedno od velikih postignuća reforme koja je prihvaćena još 2013. EU je u procesu formiranja snažne, moderne poljoprivredne politike koja u mnogočemu gleda u budućnost. Jedan od njenih ciljeva je potaknuti rast, a time i zadržavanje, pa i stvaranje poslova u ruralnim područjima.

"Sada imamo plan koji će ustvari pomoći mladima da investiraju u poljoprivredu i ostanu na zemlji. Ali pravi izazov tek slijedi. Moramo taj plan i ostvariti i primijeniti na stvarnost", riječi su komisionara EU za poljoprivredu, Phila Hogana.

Nova generacija poljoprivrednika

"Moramo osigurati novu generaciju poljoprivrednika koji će uspjeti održati i pokrenuti agrobiznis", rekao je Hogan. S vremenom, ZPP je evoluirala kako bi dala ime izazovima koji nas sve pogađaju, kao što su klimatske, ekonomske i socijalne prilagodbe s kojima se suočavamo. Jedan u nizu problema je starenje populacije poljoprivrednika u Europi i potreba za potporom mladima, koji se opet suočavaju s brojnim preprekama kao što su kompleksni zakoni, nedostatak resursa.

Izvor: Eurostat

Stoga je najvažnije u prvih pet godina poslovanja osigurati postojan i održiv rast u poslu. Više saznajte u pamfletu koji se nalazi u prilogu ispod teksta.

Koliko su "mladi" EU poljoprivrednici?

Poljoprivredna populacija EU-28 stari. Na primjer, 2010. je samo 7.5% farmera u ovim zemljama bilo mlađe od 35, dok je 53% njih bilo starije od 55 godina i 30% iznad 65. Primjerice, Hrvatska je imala 9.600 mladih poljoprivrednika ispod 35, 28.020 njih starosti između 35 i 44 godine, te 58.429 poljoprivrednika između 45 i 54 godine.Čak 63.570 poljoprivrednika u Hrvatskoj prema tim statistikama bilo je starosti od 55 do 64, a 73.670 njih iznad 64 godine!


Dokumenti


Tagovi

ZPP CAP Agrobiznis Poljoprivredna politika Phil Hogan Regulative Resursi Mladi farmeri Nova generacija Zapošljavanje Ruralni razvoj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo