Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 03.07.2021. 18:00

Kontracepcijom smanjuju populaciju divljih svinja u Teksasu - i drugi traže odobrenje

Razvijena je metoda za smanjenje populacije divljih svinja pomoću kontracepcije koja se nalazi u hrani. Slična se sredstva već koriste za golubove i štakore.

Foto: Depositphotos/rvdwildlife
  • 879
  • 147
  • 0

Divlje svinje nanose velike štete poljoprivrednim usjevima, ali i negativno utječu na ostale divlje životinje. U Europi su one i dalje vrlo ozbiljan čimbenik širenja afričke svinjske kuge (ASK).

Pokušaji njihovog smanjenja u cijelom svijetu uglavnom su bazirani na ciljanom odstrelu, što potvrđuje posljednji primjer u Danskoj gdje je nedavno odstrijeljena posljednja, 157. divlja svinja. Kako bi njihovoj populaciji stali na kraj, u Teksasu su znanstvenici razvili metodu za smanjenje broja ovih životinja tako što su u hranu dodali kontracepcijske tvari, piše Pig progress.

Populacija divljih svinja nastavlja rasti u državama poput Kanade i Njemačke, dok, primjerice, u Teksasu njihov broj premašuje 2,6 milijuna. Krmače mogu proizvesti novo leglo otprilike svaka tri mjeseca, a na jugu SAD-a jedno može imati i do 20 prasadi.

Stoga je dr. Dan C. Loper i njegov tim znanstvenika osmislio proizvod za kontracepciju pod nazivom HogStop. Prije tri godine započeli su ispitivanje na običnim svinjama koje su se hranile njime. "Otkrili smo da je smanjio pokretljivost sperme za 60 posto, kao i morfološke promjene koje značajno smanjuju plodnost", rekao je Daniel Loper, jedan od istraživača. Dodao je da su rezultate zabilježili čak i kod nerasta koji su se tim proizvodom hranili samo pet dana.

Odobrenje traže i druge zemlje

HogStop je prva široko rasprostranjena opcija za kontrolu plodnosti divljih svinja. Loper kaže da slični proizvodi postoje i za druge vrste životinja poput golubova i štakora. Uvjerava da su sastojci njihovog proizvoda ispravni, a u opisu mu stoji da je riječ o mješavini prirodnih krmiva. Njegovi začetnici kažu da ne sadrži hormone niti endokrine disruptore te da ostaje u testisima vepra i ne putuje njegovim tijelom.

Hraniti ih treba samo u hranilicama specifičnim za svinje, namijenjenim držanju podalje od ostalih, jer na mužjake drugih vrsta, poput jelena, može slično utjecati, upozoravaju znanstvenici. Ovaj se proizvod trenutno distribuira širom Teksasa, a već je odobren kao pesticid od strane Američke agencije za zaštitu okoliša. Njegovo odobrenje traži se i za upotrebu u drugim državama.


Tagovi

Divlje sivnje Populacija Hranidba Kontracepcija Kontrola


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.