Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme kuna
  • 21.07.2020. 18:00

Koronavirus desetkovao farme kuna: Španjolska usmrtila 93.000 ovih životinja

Nakon Danske i Nizozemske, Covid-19 se pojavio i na farmi kuna u Španjolskoj gdje su vlasti prvo zatražile njihovu izolaciju, no zbog zaraze radnika i velikog broja pozitivno testiranih životinja one su ipak usmrćene.

Foto: Dani Kropivnik/sl.wikipedia.org
  • 291
  • 65
  • 0

Zdravstvene vlasti naložile su da se svih 93.000 uzgajanih kuna s farme na istoku Španjolske usmrte kako bi se spriječilo širenje zaraze među ljudima nakon što je otkriveno da je većina životinja zaražena koronavirusom.

Farma u selu La Puebla de Valverde u regiji Aragon, smještena 200 km istočno od Madrida je bila pod nadzorom nakon što je supruga jednog od radnika bila pozitivna na SARS-CoV-2, prenosi reuters.

Više od 80% životinja zaraženo

Joaquin Olona, voditelj odjela za poljoprivredu u Aragonu, rekao je u četvrtak novinarima da je još sedam radnika na farmi naknadno pozitivno na koronavirus, među kojima je i suprug prvozaražene.  

Radnika na nizozemskoj farmi koronavirusom zarazila kuna

Vlasti su prvotno naložile izolaciju kuna, a nakon nekoliko tjedana i više rundi testiranja ipak su ih odlučili usmrtiti jer je više od 80% uzoraka krvi životinja bilo pozitivno na Covid-19.

Secapiel, tvrtka koja vodi jedinu farmu kuna u regiji, nije bila dostupna za komentar. Vlasti su javile da će kompanija dobiti financijsku kompenzaciju zbog usmrćivanja.

Isti problemi u Nizozemskoj i Danskoj

Već je potvrđeno da se virusom mogu zaraziti i drugi sisavci, uključujući mačke i pse. Ranije su slučajevi zaraženih kuna pronađeni u Danskoj, koja je najveći svjetski proizvođač krzna od tih životinja. Podsjećamo, danske vlasti su naredile usmrćivanje 11.000 tih sisavaca sredinom lipnja. 

Nakon usmrćivanja 570.000 zaraženih kuna u Nizozemskoj, sličan scenarij čeka Dansku?

One mogu biti vektori virusa, a pri tome ne moraju pokazivati nikakve simptome. Takvo otkriće ima velik utjecaj na vlasnike farmi životinja koje se uzgajaju radi krzna, na radnike, njihove obitelji ali i čitavu lokalnu zajednicu. Nakon što se zaraza pojavila u travnju, samo dva mjeseca kasnije proširila se na 13 nizozemskih farmi kuna. Stoga je ondje zatraženo eutanaziranje 570.000 ovih životinjica kako bi se spriječila zaraza.

Nakon pritiska aktivista za prava životinja, nizozemska je vlada još 2013. zabranila otvaranje novih farmi, a plan je postojeće zatvoriti do 2024. godine. 


Tagovi

Španjolska Danska Nizozemska Farma kuna Koronavirus na farmi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić