Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 26.02.2020. 17:35

Koronavirus - kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze

Vezano uz pojavu informacije da su kućni ljubimci i domaće životinje izvor zaraze, oglasilo se i resorno ministarstvo.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 579
  • 295
  • 0

Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti novim koronavirusom 2019 (COVID-19), niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi s COVID-19, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako objašnjavaju, do danas nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi identificirali izvor virusa ili objasnili put prijenosa sa životinja na ljude. Istraživanja koja se provode važna su za identifikaciju izvora zaraze kao i utvrđivanje potencijalne uloge rezervoara u životinja.

"U preporukama koje je izdalo Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za opću javnost, podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite u koje svakako ulazi pranje ruku nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima.

Standardne opće preporuke 

Navedeno je u skladu sa standardnim općim preporukama izdanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) za sprječavanje širenja infekcija, što uključuje redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa laktom pri kašljanju i kihanju te izbjegavanje bliskog kontakta s bilo kime tko pokazuje simptome respiratornih bolesti poput kašljanja i kihanja. Prema općim dobrim praksama sigurnosti hrane, sa sirovim mesom, mlijekom ili organima životinja treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla potencijalna križna kontaminacija nekuhanom hranom", pojašnjava se na stranici ministarstva. 

Nadalje, kažu, bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19, potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene.

"Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o istom objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti javnost", zaključuje se u objavi. 

HPK: Ne treba stvarati paniku oko koronavirusa, ali treba poraditi na samodostatnosti

Podsjećamo, da ne treba stvarati paniku danas je pozvala i Hrvatska poljoprivredna komora. Posebice da je nepotrebno širiti paniku vezano za pojavu koronavirusa i netočne informacije oko toga da je zabranjen kontakt s domaćim životinjama.

"Mediji prenose da je zabranjen kontakt sa životinjama što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima. Poljoprivrednicima je potrebno više konkretnih informacija oko mjera zaštite pri radu sa životinjama, ali i svim drugim aspektima vezano za ovaj virus i proizvodnju odnosno distribuciju hrane kako se ne bi stvarala dodana panika kod poljoprivrednih proizvođača", poručio je predsjednik HPK, Mladen Jakopović.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Koronavirus Zaraza Domaće životinje Kućni ljubimci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]