Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 04.03.2020. 15:00

Koronavirus uzrokuje prekid lanca opskrbe lijekova za životinje?

U SAD-u bi moglo doći do nestašice lijekova za životinje jer tvrtke koje ih proizvode aktivne tvari dobavljaju iz Kine.

Foto: JumpStory
  • 297
  • 41
  • 0

Šest tvrtki koje proizvode veterinarske lijekove bilježi poremećaje u lancu opskrbe zbog koronavirusa koji bi mogao dovesti do nestašice lijekova za životinje na tržištu SAD-a, navodi Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u svom najnovijem izvještaju. "Otprilike 32 američke tvrtke koje proizvode lijekove za životinje kupuju aktivne farmaceutske sastojke u Kini", rekao je za SF povjerenik FDA-e Stephen Hahn.  

Naime, FDA je kontaktirala sve tvrtke, a njih šest je uočilo poremećaje u lancu opskrbe što bi uskoro moglo dovesti do nestašice. Ova agencija surađuje s njima kako bi im pomogla i ublažila potencijalni nedostatak.

Ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi hranom ili ambalažom

Hahn je ponovio kako nema dokaza da se koronavirus prenosi putem hrane ili ambalaže. "Svaka državna agencija bit će uključena u vladin odgovor u vezi koronavirusa", poručio je američki ministar poljoprivrede Sony Perdue te dodao: "Naši se znanstvenici cijelo vrijeme bave virusima kod životinja, pomažu u istraživanju i traže bilo kakvu alternativu, čak i cjepiva koja bi mogla pomoći."

Koronavirus - kućni ljubimci i domaće životinje nisu izvor zaraze

Kina kupuje više američke robe zbog trgovinske nagodbe

U međuvremenu, kineska Carinska komisija priopćila je da će prihvaćati zahtjeve za poništenje carinskih tarifa onim tvrtkama koje žele kupiti i uvoziti američke proizvode, uključujući svinjetinu, govedinu, soju, pšenicu, kukuruz, sirak i sl.

To će omogućiti Kini kupovinu veće količine američke robe kako je predviđeno uvjetima trgovinske nagodbe između SAD-a i Kine. Dezan Shira, kineski savjetnik kaže: "Podupirem napore Kine u suzbijanju epidemije koronavirusa povećanjem uvoza medicinske opreme i lijekova iz SAD-a."

Virus je izazvao zabrinutost zbog obećanja o proširenoj američkoj prodaji u Kini ove i 2021. godine, a dužnosnici Trumpove administracije kažu kako ta zemlja nije tražila odgodu.

Unatoč pandemiji poljoprivrednici trebaju raditi poslove kao i do sada

Američki ministar Perdue epidemiju je nazvao pandemijom, izrazom koji ima veću težinu i kojega ne koriste drugi dužnosnici, izvijestio je CNN, te je ohrabrio poljoprivrednike da nastave proizvoditi hranu. "Mislim da svi morate raditi svoje poslove na način kao i do sada, proizvodeći sigurnu hranu za sve, to je najbolje što možemo učiniti - vratiti se i raditi ono što smo radili i do sada."

Podsjetimo, u posljednjoj eskalaciji u trgovinskom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, u kolovozu prošle godine kineske su tvrtke prestale kupovati američke poljoprivredne proizvode te je odlučeno kako najmnogoljudnija zemlja svijeta i najbrže rastuće tržište neće isključiti uvođenje carina za uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD-u.

Meso zmija s lokalne tržnice je izvor smrtonosnog korona virusa?

Nakon toga pregovori su nastavljeni, a Kina je u rujnu objavila da će izuzeti 16 kategorija proizvoda uvezenih iz SAD-a od obveze plaćanja carina, iskazujući time dobru volju uoči nastavka pregovora o rješenju trgovinskog spora sa SAD-om.

Rezervna trgovina se razvija s obje strane Tihog oceana

Kineska kampanja protiv koronavirusa prekinula je isporuke američke hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao što su kamenice, smrznuti pomfri, pšenicu i drvo. Ipak, promatrači globalne trgovine kažu da se rezervna trgovina razvija s obje strane Tihog oceana.

Pčelari u velikim problemima: Zbog korone ne mogu hraniti svoje pčele

Pokrajina Hubei u kojoj se nalazi i grad Wuhan je identificirana kao izvor koronavirusa, a istovremeno je veliki proizvođač fosfatnih gnojiva. Potpredsjednik Rabobanke Sam Taylor rekao je: "60% tvornica gnojiva je privremeno zatvoreno zbog epidemije, a očekuje se da će proizvodnja nastaviti u punom obujmu do kraja ožujka.“ U međuvremenu bi cijene fosfata mogle porasti, dok druge cijene gnojiva, poput uree i UAN-a, opadaju.

Treba napomenuti kako je početkom veljače kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo kako se u SAD-u širi pretjeran strah i panika nakon izbijanja epidemije koronavirusa. 


Tagovi

Koronavirus SAD Kina Lijekovi za životinje Nestašica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]