Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman robe
  • 21.06.2022. 14:30

Košarac zatražio od Hrvatske otvaranje zelenih koridora - počinje značajan izvoz

Procjenjuje se da će u narednom periodu biti izvezene značajne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona

Foto: Depositphotos/overcrew
  • 109
  • 21
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, uputio je inicijativu prema nadležnim organima Hrvatske za otvaranje zelenih koridora za neometan protok roba i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama.

On je podsjetio da je o ovim pitanjima razgovarano i na sastanku delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koji je održan u decembru prošle godine.

"Otvaranje zelenih koridora, te produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije u ljetnom periodu, kada je izvoz najintenzivniji, kao i eventualno uvođenje rada subotom, značilo bi smanjenje gužvi na graničnim prelazima i olakšavanje transporta domaćim privrednicima", naveo je Košarac u dopisu upućenom Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, te ambasadama BiH u Hrvatskoj i Hrvatske u BiH.

Značajan izvoz

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da će u narednom periodu biti izvezene značajne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, svježeg krastavca kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

"Naša namjera je da domaćim izvozno orijentisanim poljoprivrednicima olakšamo posao, skratimo vrijeme čekanja na graničnim prelazima, a time i dodatne troškove, kojima su izloženi ukoliko ne ispoštuju ugovorene rokove za isporuku roba. Zbog toga intenzivno tražimo način da spriječimo zastoje na granicama, kako bismo izbjegli scenario da se zbog dužine vremena čekanja pogoršava kvalitet voća i povrća namijenjenih za izvoz", poručio je Košarac. 

Očekuje se dobra sezona kornišona - bh. krastavci kvalitet gube na granici?

Podsjertimo, nedavno je Udruženje proizvođača krastavca kornišona Tuzlanskog kantona pokrenulo inicijativu kod Ministarstva vanjske trgovine BiH o rješavanju problema koji proizvođači trpe već treću godinu na prijelazu Gradiška. 

Lani prevazišli problem

S tim u vezi, zatražio je održavanje sastanka sa nadležnim tijelima u Hrvatskoj u najkraćem roku, kako bi se pravovremeno otklonile poteškoće prilikom izvoza proizvoda iz BiH, koji podliježu inspekcijskim kontrolama, na tržište EU. Naveo je kako su prošle godine, zahvaljujući zajedničkim aktivnostima i kontinuiranoj komunikaciji, uspješno prevazišli ovaj problem na korist domaćih
privrednika koji su izvozno orijentisani.

"Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište zemalja EU. Tako će svježa roba do krajnjeg kupca stići u što kraćem vremenskom roku, bez slabljenja kvaliteta", zaključio je Košarac.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Izvoz Zeleni koridor Hrvatska Fitosanitarni inspektori Staša Košarac Šljiva Kornišoni


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.