Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnja livada
  • 19.02.2022. 07:30

Kosilice s dvostrukim oštricama bolje za okoliš - što je njihov nedostatak?

Njemački Univerzitet za održivi razvoj Eberswalde je s poljoprivrednim proizvođačima proveo istraživanje u kojem su ispitali dodatne troškove korištenja kosilica s dvostrukom oštricom

Foto: Depositphotos/fotocorn
  • 81
  • 6
  • 0

Zbog različitih biljnih vrsta, livade su staništa za veliki broj životinja kao što su ptice, gmizavci, insekti, ali i razna divljač gdje je mladunčad najugroženija, i od izuzetne su vrijednosti za biološku raznolikost. Košenje doprinosi očuvanju raznovrsne flore, ali smanjuje faunu. Poseban su problem rotacione kosilice koje ubiju od jedne desetine do jedne trećine životinjske populacije na pokošenoj livadi.

Njemački Univerzitet za održivi razvoj Eberswalde (HNEE) je zajedno s poljoprivrednim proizvođačima proveo istraživanje kako bi ispitali dodatne troškove korištenja ovih strojeva s dvostrukom oštricom, tzv., oscilirajuće kosilice koje režu stabljike na principu škara. 

Veći troškovi

Rezultati su pokazali da je šteta znatno manja kada se koristi stroj s ovako postavljenim reznim tijelima nego kada se koriste rotacione. Upotreba kosilice s dvostrukom oštricom smanjuje negativno djelovanje na okoliš, ali se povećavaju troškovi.

Naime, HNEE je zajedno s partnerskim kompanijama ispitao dodatne troškove koji nastaju pri korištenju oscilirajuće kosilice u odnosu na uobičajenu metodu košnje. Procijenjeni su i dokumentovani svi inputi vezani za njezinu upotrebu na dvije farme. Istraživanje je pokazalo da su ukupna izdvajanja za nabavku dva puta veća budući da su uključivali neophodnu dodatnu opremu.

Oštrenje noževa

Potrebno radno vrijeme, a time i troškovi izvođenja radova bili su relativno visoki. Posebno treba naglasiti često mijenjanje i oštrenje noževa. Rad na održavanju bio je znatno obimniji nego što se prvobitno očekivalo. Zbog sastava travnjačke flore na zaštićenim područjima, noževi su izloženi većem opterećenju nego na drugim površinama.

Kako navode, dodatni problem je što se noževi moraju često oštriti zbog čega se mora prekidati košnja. To odlaže radove i negativno utiče na kvalitet krme, posebno u nesigurnim vremenskim uslovima.

Zaštita flore i faune

Rezultati su pokazali da je finansijska nadoknada za korištenje nerotirajuće tehnologije košnje neophodna kako bi motivirali poljoprivrednike da koriste one s dvostrukom oštricom i na ovaj način zaštite životinje koje žive na livadama.  

Ann-Kristin Saurma-Yeltsch, koordinatorica Mreže "Schäfer Protect" ističe: "Poljoprivrednici koji za košenje koriste kosilicu s duplim nožem trebali bi ubuduće dobivati 100 eura po hektaru godišnje kao dio upravljanja travnjacima orijentiranih na očuvanje prirode."

Kako smo već ranije pisali, veliki problem kod upotrebe rotirajućih kosilica je stradanje divljih životinja koje ne znaju ili ne mogu pobjeći.

Najveću opasnost predstavljaju rotirajuće kosilice velikog radnog zahvata i velike radne brzine. Kada se ovi strojevi približe mladim životinjama, one ne pobjegnu nego uplašeno i bespomoćno ostanu ležati priljubljene uz tlo. To im je urođena strategija preživljavanja koja u slučaju beživotnog stroja koji ima svoju putanju i dovodi do toga da ih stroj u većini slučajeva odmah samelje i usmrti na licu mjesta. 


Tagovi

Istraživanje Košenje Kosilice Rotacione kosilice Dvostruka oštrica Oscilirajuća kosilica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete