Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez
  • 21.06.2022. 12:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Kosio livadu pa kosilicom naletio na lane, skrivalo se u travi

Operacija je koštala 850 maraka. Amer Beganović većinu troškova pokrije sam. Pomažu mu, kaže nam, dobri ljudi, nakon što objavu podijeli na društvenim mrežama.

Foto: Amer Beganović
  • 446
  • 202
  • 0

U jednom selu nedaleko od Zenice, prilikom košenja trave, povrijeđeno je lane, koje je spašeno zahvaljujući brzoj reakciji domaćina te vlasnika obližnje farme životinja u Smetovima, Amera Beganovića. Trava mladima, služi kao sklonište dok su majke u potrazi za hranom. Ovo malo stvorenje, koje je stradalo od kosilice, uspješno je operisano.

"Majka je pred samo veče, kako je i uobičajeno za njih, izvela mlade, ležali su u travi, dok je ona vjerovatno pasla negdje u blizini. Čovjek je kosio livadu i kosilicom je naletio na dvoje lanadi, jedno je uspjelo pobjeći, a drugo je povrijeđeno”, rekao je Beganović za Agroklub.

Ostavljaju hranu

Pojašnjava nam da je riječ o selu u kojem su uglavnom vikendice, te dodaje kako ljudi prave velike greške, ostavljajući žitarice i hranu za životinje, koje kasnije dolaze same i događaju se ovakve nesreće. Na Amerovoj farmi je zbrinuto više od 500 životinja, i to 30 vrsta, među njima je već jedno lane kojem je amputirana noga nakon što je stradalo u saobraćajnoj nesreći.

Spašeno lane će na kontrolu za pet dana

Novi stanovnik se za sada oporavlja uz terapiju antibioticima i analgeticima.

"Tu noć kada se dogodilo, taj čovjek je mene nazvao, znajući da ja spašavam životinje, ja sam odmah otišao po njega, odveo ga veterinaru gdje mu je ukazana prva pomoć, a jučer smo bili na operaciji. Pokušat ćemo spasiti tu zadnju nogicu, koja je povrijeđena", priča ovaj zaljubljenik u životinje.

Operacija je koštala 850 maraka. Amer većinu troškova pokrije sam. Pomažu mu, kaže nam, dobri ljudi, nakon što objavu podijeli na društvenim mrežama. Od institucija nema podrške, iako je divljač u vlasništvu države, dosada mu ističe nisu pomogli ni vrećom kukuruza.

Nedaleko od grada napravio farmu životinja, za dobrobit svih sugrađana

"Molim sve ljude koji kose, neka prođu prvo kroz livade, ako imaju šta neka ih uplaše, tu bude i fazana i zmija i one su nam jako bitno da ne stradaju, jer je lanac ishrane u prirodi jako bitan", poručuje naš sagovornik.

Dug oporavak

Spašeno lane će na kontrolu za pet dana, kada će mu biti izvađen i dren, a konci tek za 15-tak dana te slijedi ponovno rentgen snimanje. Ovo će biti dug oporavak.

"Ukoliko neko može i želi da pomogne u plaćanju bili bismo vam zahvalni" naveo je u svojoj Facebook objavi, gdje se mogu javiti svi oni koji žele pomoći oporavku. 


Fotoprilog


Tagovi

Lane Trava Košenje trave Jelen Amer Beganović Farma životinja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete