Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 19.07.2021. 07:30

Kozama protiv požara: U nekim se zemljama za ovu aktivnost dobije i naknada

Nedostatak ispaše omogućava širenje raslinja koje brzo plane. Kako bi tome stali na kraj kalifornijski se zemljoposjednici bore uz pomoć koza.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 1.274
  • 1.767
  • 1

Prošle je godine u Kaliforniji zabilježena sezona požara najviših razmjera. Bilo ih je 10.000, a izgorjela je površina veća od 4,2 milijuna hektara. Zbog velikih vrućina, u tom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, česti su oni šumski, a zbog ekstremnih vremenskih prilika ove se godine predviđa da će ih biti još više.

Zbog rekordno niske razine vlage među vegetacijom u planinskim predjelima South Bay i Santa Cruz, na ranču TomKat odlučili su poduzeti preventivne mjere. Udružili su se s organizacijom Goatapelli te na svoje imanje doveli 850 koza kako bi obrstile svu potencijalno zapaljivu vegetaciju, piše people.

"Ove životinje su važan ekološki alat u našem arsenalu strategija za ublažavanje vatrene stihije", kazala je Kat Taylor, upraviteljica ovog ranča. Lani Malberg, osnivačica organizacije Goatapelli dodala je da se njihovo stado strateški premješta po krajoliku i time sprječava širenje vatre.

Kombinacija koza i ovaca

Nedostatak ispaše omogućava rast različitih grmova i manjeg drveća, što stvara guste i teško prohodne šikare koje povećavaju opasnost od izbijanja požara, sprječavaju pristup stoci i onemogućuju rast vrijednih pašnjačkih vrsta.

Kombinacija zajedničkog korištenja koza i ovaca je izrazito pogodna u prevenciji od ove nepogode, jer ovce pretežito pasu, a koze brste, stoji u radu pod nazivom "Važnost koza i ovaca u zaštiti okoliša" koji je predstavljen 2017. godine na 12. Međunarodnom simpoziju agronoma. Autori ističu da je u posljednje vrijeme sve važnija uloga ovaca u čišćenju zemljišnih površina pogotovo na područjima gdje su ljetne temperature visoke poput onih kršovitih, planinskih, ali i nepristupačnih.

Na području Francuske metoda ciljane ispaše u svrhu prevencije od požara primjenjuje se više od 30 godina dok u Španjolskoj stočari sudjeluju u programu prevencije ciljanom ispašom za što dobiju novčanu naknadu i/ili obeštećenje u obliku ograda, pristupa vodo-crpilištu ili građevinskog materijala.


Tagovi

Kalifornija Požari Koze Ciljana ispaša Naknada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]