Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašene koze
  • 04.10.2019. 09:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Koze zaglavile na liticama Huma - spasili ih HGSS-ovci

Četiri gorska spašavatelja, opremljena za rad na stijenama, prišla su stadu i jednu po jednu kozu izvlačili "na sigurno". Do večeri, cijelo stado stiglo je svome domu, navodi na svojim stranicama HGSS Mostar.

Foto: HGSS
  • 279
  • 36
  • 0

Tko god da ima koze, zna koliko svojeglave znaju biti ove domaće životinje. Zato nije ni čudo da se jedno stado koza "odmetnulo" i, uz spretnost na nepristupačnim terenima, došlo do litica brda Hum iznad Mostara. 

No, koze su se ondje zaglavile i dva dana nisu mogle nazad

Vlasnik stada pozvao je Hercegovačku službu spašavanja Mostar čiji su se pripadnici odazvali i jučer (utorak) spasili zatočene koze. 

"Četiri gorska spašavatelja, opremljena za rad na stijenama, prišla su stadu i jednu po jednu kozu izvlačili "na sigurno". Do večeri, cijelo stado stiglo je svome domu", navodi na svojim stranicama HGSS Mostar. 

Ako uzmemo u obzir da je prosječna težina koza 50 do 70 kilograma, nije ovo bio ni malo lak posao. 

No, nije ovo prvi puta da Gorska služba spašava domaće životinje zalutale u divljinu. Podsjetimo se samo prasca kojega su prošle godine, baš nekako u ovo vrijeme godine, spasili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. 

Spasili ranjenog i iznemoglog prasca u nesvakidašnjoj akciji HGSS-a!

Odbjeglog i iznemoglog prasca teškog oko 110 kilograma pronašli su  na nepristupačnom terenu 800 metara sjeverno od pastirskog stana.

"Bio je iscrpljen, izranjavan i bespomoćan", rekao je tada Ivica Galac, voditelj ekspedicije zadarskog HGSS-a, koji je odmah, uz pomoć dvojice kolega od grana i konopa sačinio improvizirana nosila na kojima su prasca ponijeli prema toru. Omotali su ga i dekom da mu noge ne propadaju kroz nosila.


Tagovi

Spašene koze Brdo Hum Mostar Koze se zaglavile HGSS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]