Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tolušić o poticajima
  • 14.03.2017. 16:20

Kraj izvlačenju potpora za pašnjake, idemo dalje

Nakon što su otkrivene stotine zapuštenih parcela čiji vlasnici ne posjeduju ni jedno grlo stoke, a predstavljali su se kao stočari te tražili i dobili potpore za pašnjake, krenule su nenajavljene inspekcije.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 20.893
  • 1.077
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostovao je u emisiji RTL Danas gdje se osvrnuo na prijevare s poticajima. Naime, nakon što su otkrivene stotine zapuštenih parcela čiji vlasnici ne posjeduju ni jedno grlo stoke, a predstavljali su se kao stočari te tražili i dobili potpore za pašnjake, krenule su nenajavljene inspekcije.

"Već 4,5 mjeseca vidi se da pokušavamo uvesti reda. Iz dana u dan izlaze ovakve stvari. Zahvaljujući novoj ekipi u Ministarstvu i Agenciji za plaćanja, rješavamo te probleme. To su pravilnici koje je donio bivši ministar Jakovina koji je takve stvari i dozvolio. Nije normalno imati pašnjake, a ne imati ni jedno grlo stoke. Utvrđeno je preko tisuću takvih korisnika, upravo kod njih provodimo kontrolu i preko 80% nalaza za sad pokazuje puno nepravilnosti u radu", rekao je Tolušić.

Žalosno je da se to nije kontroliralo prije

"Za prošlu godinu neće nitko od njih dobiti novce, isplate su stopirane. Za sve one za koje se utvrde nepravilnosti, neće dobiti ništa. Što je bilo prijašnjih godina možemo samo naslućivati, jer ne znamo kakvi su bili pašnjaci 2014. ili 2015. godine. Žalosno je da se ovakve stvari nisu kontrolirale prije", ističe ministar Tolušić.

Novi pravilnik za IAKS potpore otporan na krađu

Mali poljoprivrednici Vukovarsko-srijemske županije o velikim potporama samo sanjaju jer kažu kako im uvijek nešto nedostaje, ili komad zemlje ili godina rada. Na pola hektara proizvođačica češnjaka Sonja očekuje prinos od gotovo dvije tone češnjaka.

"Na tu veličinu ne možemo tražiti poticaj", kaže Sonja. Kada bi mogla iskoristiti fondove EU, Sonja bi si olakšala posao. "U tim poticajima ima dosta stvari koje se ne poklapaju. Primjerice, OPG ne smije bit stariji od 1,5 godinu, a potrebno je radno iskustvo od najmanje tri godine da bi se mogli prijaviti na fondove EU."

Hrvatska poljoprivreda ima budućnost

"Vjerujem da je hrvatski poljoprivrednik osjetio optimizam i pomake u zadnja 4,5 mjeseca. Kada govorimo o EU fondovima, nismo iskoristili gotovo ništa zadnje tri godine, a stoje nam na raspolaganju 2,3 milijarde eura, mi smo potrošili samo 100 milijuna eura. Ove godine ćemo raspisati preko 50 natječaja vrijednih blizu 500 milijuna eura. Hrvatska poljoprivreda ima budućnost", kaže ministar.

Zaustavio isplatu projekta supruzi čelnika Uprave za EU fondove

Ni tu nije kraj. Tomislav Petrović, jedan od članova Uprave za upravljanje fondom EU za ruralni razvoj u Ministarstvu, sudjelovao je u izradi pravilnika za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja. Upravo je prema tom pravilniku njegova supruga dobila 2,7 milijuna kuna. Na natječaj su se prijavila 64 kandidata, a prošla su 24. Projekt je bio vrijedan 3,08 milijuna kuna.

Petrović u tome ne vidi ništa sporno, jer kako je rekao, ministar Jakovina ga je izuzeo od svih aktivnosti vezanih za ovaj natječaj prije nego što se njegova supruga prijavila. "Nećemo napraviti isplatu projekta. Čim se prikupe papiri, sve u OLAF, europsko tijelo koje odrađuje prevare i sve ostale stvari pa nek' oni utvrđuju što je", kazao je ministar za HRT.

Tolušić je poručio da ni jedan djelatnik ministarstva ne bi trebao koristiti položaj i pozvao je sve koji znaju za bilo kakve nepravilnosti da jave Ministarstvu, makar i anonimno.

Podsjetimo i na to da je lani u svibnju uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Ministarstvu poljoprivrede poslala nalaz svoje revizije i zatražila od Hrvatske da zaustavi isplatu potpora za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020. u iznosu od gotovo 1,23 milijardi kuna (oko 400 projekata od 1.280 koji su bili na natječaju).

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

*Prethodna fotografija nije imala nikakve veze s pričom, a promijenjena je kako ne bi izazvala daljnje neugodnosti.


Tagovi

Poticaji Prijevara Pašnjak Tolušić Inspekcija Isplata Stoka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.