Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 14.02.2020. 15:00

Kravlje ludilo će dovesti do trgovinskog rata SAD i Europe?

Amerikanci prijete carinama ukoliko zemlje EU ne počnu uvoziti više američkih poljoprivrednih proizvoda, a njihov predsjednik Donald Trump kaže kako mu se sve više čini da bi moglo doći do trgovinskog rata.

Foto: Pixabay/Derek Sewell
  • 733
  • 107
  • 0

Zbog svima poznate krize iz '90-ih vezane uz bolest goveđe spužvaste encefalopatije (BSE) poznate kao kravlje ludilo, Europska unija će vjerojatno odbiti zahtjev SAD-a za reduciranje strogih pravila o sigurnosti hrane. Istovremeno, američki predsjednik Donald Trump prijeti carinama ako zemlje EU ne počnu uvoziti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

S obzirom da je izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda iz Europe u SAD veći za 12 milijardi dolara godišnje od uvoza iz SAD-a u EU, američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue rekao je da bi EU trebala prilagoditi svoje propise o hrani i ipak ih malo ublažiti.

Na pomolu trgovinski rat sa SAD-om

No, čini se da su mali izgledi da će se Europski parlament složiti. "Europljani koji pamte bolest kravljeg ludila neće prihvatiti nikakvo smanjenje standarda hrane, a ni jedan političar ne bi trebao podržati takav trgovinski sporazum", rekao je za reuters stručnjak za trgovinu iz Europskog centra za politiku, Johan Bjerkem te nadodao: "Pregovaramo s Trumpom kojeg Europljani nimalo ne simpatiziraju. Stoga će biti teško prihvatiti ovakav sporazum."

Naime, Trump se već dugo žali kako je položaj trgovine s EU lošiji od onoga s Kinom. Ovoga je tjedna čak izjavio kako ima svoje viđenje Europe te zaključio kako postoje izgledi za novi trgovinski rat.

Europljani smiju koristiti klor, a Amerikanci ne?

EU je zabranila uvoz mesa iz SAD-a tretiranog hormonima rasta te peradi oprane peracetskom kiselinom poznate još i kao "klorirana piletina" što je u Americi uobičajena praksa. S druge strane, Washington ukazuje na to kako se salata u EU redovito pere kloriranom vodom, radi dezinfekcije, a takvu praksu smatraju protekcionizmom EU poljoprivrednika. Na to su dobili odgovor iz Bruxellesa kako je antimikrobno pranje peradi kloriranom vodom maska za higijenske standarde.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaključila je da različite vrste pranja kloriranom vodom nisu sigurne za potrošače, ali ne trebaju ni biti dio higijenskih postupaka tijekom obrade peradi. Osim toga, u ovoj su agenciji ispitivali meso tretirano hormonima, ali još uvijek nije utvrđeno je li sigurno za konzumaciju, budući da nemaju dovoljno podataka.

Nakon brojnih skandala s hranom EU oprezna s uvozom

Kravlje ludilo od kojeg su obolijevali i ljudi dovelo je do globalne zabrane izvoza životinja i klanja milijuna britanske stoke. Također, postoje i drugi skandali vezani uz stočarstvo, poput dioksina u stočnoj hrani pronađenog u Beligiji (zbog čega je i došlo do osnivanja EFSA-e). "U Europi je to dovelo do uvođenja načela poredostrožnosti, odnosno ideje da ako niste sigurni, ne preuzimajte nepotrebne rizike", rekao je Erik Millstone, profesor na Sveučilištu u Sussexu.

Kravlje ludilo ponovno prijeti - bolest potvrđena u Škotskoj

U isto su vrijeme pooštreni i zakoni EU o označavanju proizvoda, a 2003. godine oznake su bile potrebne kako bi se otkrilo prisustvo više elemenata u tragovima genetski modificiranih (GM) usjeva. Rezultat toga je bio da, iako se milijuni tona GM hrane za životinje uveze u EU, takve namirnice ne završavaju na tanjurima europskih potrošača. 

SAD ne zahtijeva označavanje GM hrane, a neki od njihovih poljoprivrednih lobija vjeruju da Europa etiketama nepravedno stigmatizira njihove proizvode. Istovremeno, SAD zabranjuje uvoz sira proizvodenog od nepunomasnog mlijeka, osim ako nije odležao 60 dana. To znači da isključuje uvoz francuskog briea i camemberta.


Tagovi

SAD Europska unija Trgovinski rat Kravlje ludilo Hrana Poljoprivredni proizvodi Uvoz Izvos


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.