Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti životinja
  • 02.02.2023. 15:00

Kravlje ludilo potvrđeno na nizozemskoj farmi

Otkrivena je atipična varijanta goveđe spongiformne encefalopatije.

Foto: Depositphotos/dartuln
  • 200
  • 67
  • 0

Nizozemsko Ministarstvo poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane potvrdilo je goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE), bolest poznatu kao kravlje ludilo, na uginuloj kravi na farmi u provinciji Južna Nizozemska. Ovo je prvi takav slučaj u toj zemlji od 2011. godine. Nakon analize je pokazano da je riječ o tzv. atipičnoj varijanti koja se sporadično javlja kod ovih životinja kao bolest starosti, piše Nieuweoogst

Nakon što je krava uginula, njezin je leš ponuđen kafileriji, gdje je i uzorkovan te je otkrivena varijanta GSE. Iz Ministarstva su odmah naglasili da testirano govedo nije ušlo u lanac prehrane i stoga ne predstavlja opasnost po sigurnost.

Naime, postojao je strah da je zaražena stočnom hranom, odnosno da je sadržavala nedozvoljene prerađene životinjske bjelančevinee. U tom je slučaju postojala šansa da su ju jela i druga goveda. Treba reći da je u ovoj zemlji više od dvadeset godina zabranjena prerada životinjskih proizvoda u hranu za krave.

Budući da je atipična varijanta, kontaminacija nema daljnjih posljedica za sektor i potrošače, naglašava se. 

U proteklih pet godina zabilježena su tri izvješća o atipičnoj GSE infekciji u Europi. Ona može nastati spontano, zbog starosti krava. Klasična varijanta je uzrokovana kontaminiranom hranom. To nije zarazna bolest koja se može prenijeti sa životinje na životinju.


Tagovi

Bolest životinja Bolesti ludih krava Lude krave Nizozemska Atipična varijanta Stočna hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.