Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 03.09.2013.

Kreću prvi natječaji za zakup državne zemlje

Kampanja o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu - krajem mjeseca prvi natječaji za zakup državne zemlje na 50 godina

Foto: RGBStock.com
  • 1.740
  • 206
  • 0

Krajem ovog mjeseca bit će raspisani prvi natječaji za dugogodišnji zakup (na 50 godina) državnog poljoprivrednog zemljišta. Izjavila je to jučer Željka Gudelj Velaga, zamjenica ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište u Osijeku, gdje je i započela dvotjedna informativna kampanja o provedbi Zakona o poljoprivrednog zemljišta.

Kako je navela za Glas Slavonije, u Hrvatskoj je evidentirano oko 552.504 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega je najviše na našem području. Prezentacije će Agencija održati u sljedeća dva tjedna u svim županijama i za predstavnike jedinica lokalne samouprave za poljoprivrednike, nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Kako je navela Gudelj Velaga, "cilj organiziranja kampanje jest ubrzanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem."

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, u svom obraćanju nazočnima upozorio je kako smatraju da provedba ovog najnovijeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu ipak neće donijeti pozitivne pomake u smislu poljoprivredne reforme.

"Postoji naime velika bojazan da dosadašnji korisnici državne poljoprivredne zemlje neće tu zemlju moći i dalje zadržati" , rekao je Kraljičak, te je dodao kako nije siguran ni da su sve jedinice lokalne samouprave pripremile dokumentaciju za natječaje. A da je tomu tako, potvrdio je Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin.

Naša će općina pripremiti sve da natječaje za oko 1.000 ha državne zemlje objavi u roku od oko dva mjeseca. "Pred nama je mnogo posla, jer se do sada nije ništa napravilo, sada mi pomno pregledavamo i pripremamo parcelu po parcelu", rekao je Tonkovac, te je dodao kako je na ostalim općinama pravo rasulo što se tiče evidencije državne zemlje i da bi trebalo napraviti reviziju cijele Hrvatske.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Državno zemljište Natječaj Poljoprivredno zemljište Željko Kraljičak Dražen Tonkovac Zakon o poljoprivrednom zemljištu Željka Gudelj Velaga Agencija za poljoprivredno zemljište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."