Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna mapa
  • 06.11.2021. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Kreirana digitalna mapa mineralnih resursa - šansa za investitore?

Ova platforma, u najširem smislu, pruža osnovni uvid u postojeće, ali i potencijalne resurse, a za registrovane korisnike nudi tri nivoa podataka. 

Foto: Grad Prijedor
  • 105
  • 5
  • 0

Prije dva dana, na Rudarskom fakultetu u Prijedoru predstavljena je digitalna mapa mineralnih resursa i sirovina sa tog područja. Riječ je o prvom projektu koji je rezultat memoranduma o saradnji, potpisanog od strane te visokoškolske ustanove sa Gradom Prijedorom, navodi se na zvaničnoj stranici grada. 

Zamjenik gradonačelnika, Žarko Kovačević naglasio je da je Prijedor prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koje je kreirala ovakav tip baze podataka. Prema njegovim riječima, fakultet se obavezao da sačin mapu dok će grad subvencionisati smještaj studenata fakulteta. 

"Ovo predstavlja referencu za visokoškolsku ustanovu. Mi ćemo mapu postaviti na sajt grada, sve lokalne zajednice trebalo bi da se u ovome ugledaju na Prijedor, a rado ćemo im preporučiti naš fakultet da za njih naparavi ovu platformu", poručio je Kovačević.

Takođe je napomenuo da je mapa proizvod koji može da donese velike benefite potencijalnim investitorima, zato što njih zanima prije svega postoje li ljudski resursi, zatim ima li sirovina koje se mogu ekspolatisati, a onda i kakva je saobraćajna povezanost sa ključnim lokacijama. 

Zastupljeni i vodni resursi

Iz Ministarstva energetike i razvoja RS kažu da su zadovoljni što je Grad Prijedor prvi započeo jedan ovakav posao. 

 "Nadam se da će u svim regijama biti urađeno isto, kako bismo razvijali i ovu oblast, ali i BDP čitave Republike Srpske", izjavio je Stefan Usorac, ispred resornog ministarstva. 

Dekan Rudarskog fakulteta u ovom gradu, Vladimir Malbašić, ocjenjuje da elektronska baza pokazuje čime to područje raspolaže, kada su u pitanju mineralni resursi i sirovine, kao i to da ona na neki način promoviše pomenutu lokalnu zajednicu i omogućava bolju vidljivost, bez koje bi prostor za dalji razvoj i napredak bio znatno sužen. 

"Ideja formiranja interaktivnih baza podataka je budućnost i nije finalni proizvod nego živa materija koja se stalno treba nadograđivati. Ovo je početna forma i prvi nivo koje dalje treba razvijati i komercijalizovati", smatra dekan Malbašić.

Vodni resursi su, kako kaže, zastupljeni samo jednim dijelom i biće obrađivani u narednoj fazi, u saradnji sa nadležnim ustanovama i preduzećima. Takođe, navedena baza sadrži podatke o pojedinim resursima, ali i zanimljive lokacije koje bi trebalo geološki dodatno istražiti. 

Šta pruža ova platforma?

"Pored postojećih ležišta koja se koriste, ovdje su i potencijalna koja daju još veći značaj ovoj bazi", komentariše.

Ova platforma, u najširem smislu, pruža osnovni uvid u postojeća, ali i potencijalna nalazišta, a za registrovane korisnike nudi tri nivoa podataka. 

"Prvi nivo obuhvata prava, dozvole, koncesije, imovinsko-pravne odnose, licence, upotrebnu dozvolu. Drugi sadrži količine i kvalitet mineralnih rezervi, mogućnost primjene sirovine i važeće geološke elaborate, a treći komunikacijske prilike, projektovani kapacitet sistema eksploatacije, proces pripreme i finalne proizvode, a sve uz grafičke priloge, karte, fotografije i videa", navodi se u zvaničnom saopštenju. 

Krenulo uvođenje savremenih tehnologija i kod nas, šta nam nosi?

Podsjetimo, Prijedor je i prvi grad kojem je uručena oprema za korištenje jedinstvene poljoprivredne platforme Agrolife

Cilj koji se na ovaj način želi postići je poboljšanje i unapređenje upravljanja poljoprivrednim tlom, a koje se dodjeljuje putem zakupa i kojim upravlja lokalna samouprava, tačnije nadležno ministarstvo. 

Prema riječima sekretara Privredne komore RS, Dragane Kokot, pomenuti softver omogućava da se na opštinskom nivou, u digitalnom formatu, kvalitetnije i adekvatnije upravlja zemljištem.


Tagovi

Digitalna mapa Mineralni reusrsi Sirovine Baza podatka Benefiti Investitori Vodni resursi Ekspolatacija Digitalna platforma


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete