Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 17.01.2021. 18:00

Kreirane sorte rajčice koje liječe visoki krvni tlak i Parkinsonovu bolest

Istraživači u Japanu su genetskom modifikacijom razvili novu sortu rajčice koja liječi visoki krvni tlak, a u Engleskoj sortu koja sadrži povećan udio L-DOPA, lijeka za Parkinsonovu bolest.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 420
  • 119
  • 0

Tvrtka Sanatech Seed Co. i sveučilište Tsukuba su razvili novu sortu rajčice koristeći genetski inženjering. Riječ je o sorti koja se može učinkovito liječiti visoki krvni tlak, piše The Japan News. Ona je, u usporedbi s ostalima, bogatija gama-aminomaslačnom kiselinom (GABA) koja sprječava povišenje krvnog tlaka.

Inače one imaju gen koji ograničava razinu GABA, no istraživači su ga iz ove nove uklonili. Prošle je godine tamošnje Ministarstvo zdravstva utvrdilo da se takve tehnologije genetike razlikuju od onih uobičajenih metoda za poboljšanje sorata i uspostavilo je sustav registracije takve hrane.

Nakon savjetovanja s japanskim zdravstvom i odluke stručne komisije, postoji mogućnost da se genetičarima ipak odobri uzgoj i stavljanje na tržište, a za dobivanje svih dozvola trebat će najmanje jedna do jedna i pol godina.

Lijek za Parkinsonovu bolest

Još jednu sortu GM rajčice uspostavili su istraživači iz John Iness centra u Engleskoj i tako stvorili onu koja sadrži povećan udio levodopa (L-DOPA), ključnog lijeka za Parkinsonovu bolest, a proizvodi ga aminokiselina tirozin.

Naime, ovakav način upotrebe plodova kao prirodnog izvora L-DOPA nudi pogodnosi za ljude kod kojih su se pojavile nuspojave kod uzimanja tog lijeka, kao što je mučnina, piše Hortidaily.

Kako bi povećao učinkovitost, istraživački tim je genetskom modifikacijom umetnuo gen koji kodira tirozinazu, enzim koji gradi ove molekule iz tirozina. To je rezultiralo njegovim puno većim omjerom od oko 150 mg po kilogramu nove sorte, što je posebno važno za siromaše zemlje u razvoju u kojima si većina ljudi ne može priuštiti kupnju lijeka.

Cikla i baršunasti grah

Istraživači su transplantirali odgovarajući gen iz cikle, gdje je on uključen u proizvodnju betalainskih pigmenata na bazi tirozina. Njega mogu proizvoditi i druge biljke, ali većina njih ima inhibitorni faktor koji im onemogućuje postizanje potrebnog omjera.

Međutim, i baršunasti grah (Mucuna pruriens) može sadržavati ove molekule, a sadrži ga do 10%. 

"Pokazali smo da je moguća upotreba rajčice koja eksprimira tirozinazu kao izvor L-DOPA", rekao je autor studije dr. Dario Britel. "Uz to, bilo je iznenađujućih blagotvornih učinaka, uključujući poboljšanje roka trajanja i povišenu razinu aminokiselina", zaključio je.


Tagovi

GMO Rajčice Krvni tlak Parkinsonova bolest


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]