Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO free
  • 05.05.2022. 09:00

Krenula izrada Zakona o označavanju hrane proizvedene bez GMO-a

Odredit će se hrana koja će moći biti tako označena, propisat će se način označavanja i zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 213
  • 102
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede pristupilo je izradi Zakona o označavanju hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama.

Njime će se odrediti hrana koja će moći biti označena kao proizvedena bez GMO-a, propisat će se način njenog označavanja i zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni te obveze subjekata u poslovanju s hranom.

Uz navedeno, uspostavit će se službene kontrole, koje će provoditi inspekcije Državnog inspektorata nadležne za hranu i delegirana tijela (akreditirana certifikacijska tijela) ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede.

Petir: Ovo je veliki iskorak u zaštiti potrošača

"Pokretanje aktivnosti za izradu Zakona koji će omogućiti označavanje tih proizvoda, pa time i prepoznavanje/razlikovanje na tržištu i podizanje njihove konkurentnosti, veliki je iskorak i za zaštitu potrošača, ali i za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša", rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, koja je i pokrenula inicijativu nakon usvajanja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom o GMO-a u Hrvatskome saboru

Naime, cilj je bio da se poduzmu aktivnosti na uspostavi jasnih kriterija u Republici Hrvatskoj vezanih uz označavanje "GMO free" proizvoda, kao i na jačanju kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

Održana je prva sjednica Povjerenstva za izradu Zakona, u koje su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, uključeni i predstavnici Ministarstva zdravstva, Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnici akademske zajednice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Isti cilj i u državama na području Alpe-Adria-Dunav?

Petir je podsjetila da su zastupnici Hrvatskoga sabora u ožujku ove godine dali jednoglasnu potporu Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području kojom je potvrđeno jasno i nedvosmisleno opredjeljenje da je Republika Hrvatska GMO-free zemlja i da ju je potrebno promovirati i brendirati kao zemlju domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez genetski modificiranih organizama.

Deklaracija Alpe-Adria-Dunav u saborskoj proceduri, cilj je regija slobodna od GMO

Najavila je i buduće aktivnosti te planiranu suradnju s državama koje se nalaze na području Alpe-Adria-Dunav i pozvala ih da se priključe ovoj Inicijativi te ulože potrebni napor kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana s ciljem očuvanja bioraznolikosti, te okolišno osjetljivog i ekološkog uzgoja poljoprivrednih proizvoda svojstvenog nasljeđu ovog područja srednje Europe.


Tagovi

GMO free Označavanje hrane Marijana Petir Odbor za poljoprivredu


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]