Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 23.06.2015. 15:20

Krenule kune za prijavljene površine!

Prve kune koje su sjele na bankovne račune poljoprivrednika su kune za prijavljene površine, obradive oranice, višegodišnje nasade, pašnjake i livade.

  • 6.433
  • 852
  • 0

Danas je počela dugoočekivana isplata izravnih plaćanja hrvatskim poljoprivrednicima. Prve kune koje su sjele na bankovne račune poljoprivrednika su kune za prijavljene površine, obradive oranice, višegodišnje nasade, pašnjake i livade, kako doznajemo u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Do kraja lipnja bit će isplaćena većina izravnih plaćanja od 1,5 milijardi kuna. S isplatom će čekati oni poljoprivredni subjekti kod kojih treba obaviti dodatne kontrole. U ovoj turi plaćanja ne isplaćuju se izravna plaćanja za ekološku proizvodnju koja su sva isplaćena u veljači.

Prva izravna plaćanja za zemlju

Čak 96.819 poljoprivrednih gospodarstava čeka da im se u idućih nekoliko dana isplati ukupno 1,5 milijarda kuna, odnosno 50% preostalog iznosa novca predviđenog za izravna plaćanja u 2015. godini. Izravna plaćanja poljoprivrednicima većinom se financiraju iz fondova Europske unije, a iz kojih Hrvatska ove godine povlači ukupno 1,67 milijardi kuna. Uz taj iznos, Hrvatska je iz državnog proračuna izdvojila još 1,34 milijarde kuna, pa je ukupan iznos izravnih plaćanja namijenjen poljoprivrednicima u 2015. godini - 3,01 milijarde kuna. U odnosu na prošlogodišnju isplatu, to je 800 milijuna kuna više za hrvatske poljoprivrednike ove godine. Odmah nakon isplate, Agencija za plaćanja će svakom poljoprivredniku u AGRONET dostaviti Odluku o ostvarivanju prava na potporu za 2014. godinu, kako stoji na službenoj stranici Agencije za plaćanje.

Izravna plaćanja isplaćuju se i na zaštićene račune otprilike 2.000 poljoprivrednih gospodarstava. Time im je od ovrhe zaštićen iznos do 50.000 kuna, što je omogućio novi Zakon o poljoprivredi.

Isplata izravnih plaćanja je počela više od mjesec dana kasnije nego što je to bio prvotno najavljeno.


Tagovi

Izravna plaćanja Poticaji AGRONET Europska unija Kontrola Prijavljene površine Obradive oranice Višegodišnji nasadi Pašnjak Livada APPRRR Zaštićeni računi Prava na potporu


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.