Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Kuterovac
  • 03.01.2016. 17:30

Krešimir Kuterovac kandidat za ministra

Iz slavonskih krugova Mosta doznali smo da je jedan od mogućih kandidata za mjesto Ministra poljoprivrede i Krešimir Kuterovac.

Foto: PIXSELL
  • 3.597
  • 515
  • 0

Dobili smo stručnog i relativno neovisnog Mandatara, a iz redova Mosta i Domoljubne koalicije uvjeravaju nas da će ključne osobe - Ministri prvenstveno biti dokazani, sposobni stručnjaci, a tek potom političari.

Svi su svjesni situacije da Vlada mora hitno početi kreirati Zakone i provoditi programe kako bi se intenzivnije pokrenule reforme, tako da ključni ljudi Vlade neće imati vremena za duge prilagodbe, snimanja situacije i učenje. U svjetlu ovih teza i postavljenih zahtjeva, pronalazak kvalitetnih kadrovskih rješenja bit će ogroman posao za Mandatara.

Iz slavonskih krugova Mosta doznali smo da je jedan od kandidata za mjesto Ministra poljoprivrede Krešimir Kuterovac, a zbog iskustva, poznavanja tržišta i mogućnosti fondova.

Uređenje tržišta, kvalitetni projekti i prioritetni sektori

Tvrdnje nam nije potvrdio niti demantirao, ali je spremno podijelio 5 ključnih rješenja koje novi Ministar mora odmah napraviti.

  1. Uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, ustroj proizvođačkih organizacija i njihov rad donijet će red na tržištu po pitanju standarda kvalitete, količina i načina formiranja cijena te uvjeta plaćanja. Ovo se mora napraviti odmah u prvoj godini kako bi poljoprivreda mogla početi funkcionirati na fer principima na tržištu, prema prerađivačima i trgovcima.
  2. Brzo i efikasno iskorištenje sredstava iz Ruralnog razvoja, ne sa ciljem potrošiti sredstva nego financiranjem kvalitetnih projekata koji imaju cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih gospodarstava te zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima, povećanje poljoprivredne proizvodnje i zaposlenosti u ruralnim područjima. U prvoj godini mora se uložiti u poljoprivredu minimalno dvije milijarde kuna koje će povećati investicije za 50% BDV u poljoprivredi za 30%, a zaposlenost za barem 20%.
  3. Stavljanje poljoprivrednog zemljišta u funkciju i brzo uvođenje mogućnosti za navodnjavanja na minimalno 100.000ha zemljišta. Poljoprivredno zemljište koja danas nije u funkciji treba staviti u proizvodnu funkciju i to prvenstveno za prioritetne sektore, stočarstvo, povrće i i voćarstvo. Treba razviti poseban program za proizvodnju teladi na pašnjaku i za proizvodnju voća i povrća.
  4. Diverzifikacija proizvodnje i prerade i osiguravanje uvjeta opstanka malih poljoprivrednih gospodarstava je nužna, kao i kratki lanci opskrbe i posebna kvaliteta proizvoda. Tu je ključna organizacija Ministarstva poljoprivrede i cijelog sustava institucija radi osiguranja kvalitetne podrške poljoprivrednicima u provedbi politike poljoprivrede, ali i sposobni i stručni timovi suradnika.
  5. Omogućiti kvalitetno financiranje obrtnih i investicijskih potreba poljoprivrednika stavljajući u funkciju garancijski fond kojim bi se smanjili rizici kreditiranja sektora.

Agronom s dugogodišnjim iskustvom rada u struci

Krešimir Kuterovac - danas inicijator osivanja klastera svinjogojaca Agroporc, agronom je s više od 20 godina rada u struci, koji je nakon niza uspješno provedenih projekata u poljoprivredi te obnašanja funkcije izvršnog direktora za poljoprivredu u Agrokoru te glavnog direktora Vupika i člana uprave Belje d.d., osnovao i vlastitu tvrtku za savjetovanje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Inagra. Vizionarske projekte, uspostavu kontrole svježeg mlijeka i sustava kontrole poljoprivrednih proizvoda, nekada je provodio s timom stručnjaka, kada je bio ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra, a danas samostalno razvija koncepte inovativne poljoprivrede.

Zasigurno da mu je i velika prednost u odnosu na druge kandidate što je i obnašao funkciju državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, pa poznaje prilike i organizaciju resora te pratećih agencija.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Krešimir Kuterovac Ministar poljoprivrede Most Domoljubna koalicija Inagra Inovacije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.