Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrat ambalaže
  • 03.02.2015. 11:30

Kriminal u trgovini pesticidima?

Prodaju li neki distributeri na hrvatskom tržištu ilegalno zaštitna sredstva? Upućeni kažu da su velik problem uvoz i šverc iz susjednih održava!

  • 1.661
  • 189
  • 0

Sredinom mjeseca u Općini Dragalić, u organizaciji Savjetodavne službe završena je trodnevna izobrazba korisnika sredstava za zaštitu bilja za sigurno rukovanje i primjenu tih sredstava koju je završilo šezdesetak poljoprivrednika.

Tjedan dana kasnije, ispred vatrogasnog doma, u tom općinskom središtu organiziran je povrat ambalaže od herbicida, fungicida, insekticida i ostalih pesticida koje su poljoprivrednici koristili prošle godine u zaštiti svojih ratarskih kultura, povrća, voćnjaka i vinograda. Preuzimanje i odvoz ambalaže organizirala je tvrtka C.I.A.K., a neki poljoprivrednici neugodno su se iznenadili kada nisu mogli vratiti ambalažu Herbosa.

Nisu članice udruge CROCPA

Objašnjenje zašto ne preuzimanju ambalažnu pojedinih proizvođača i distributera zaštitnih sredstava, potražili smo u poduzeću C.I.A.K. "Mi smo, da tako kažem, izvođači radova za Udrugu proizvođača i zastupnika sredstava zaštite bilja Republike Hrvatske CROCPA i prikupljamo ambalažu samo od članica te udruge" rekla nam je Vesna Šabanović, stručna suradnica C.I.A.K.-a i uputila nas da detaljniji odgovor potražimo u toj Udruzi.

Prikupljanje ambalaže

Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge CROCPA potvrdila je da po Eko-modelu sistem gospodarenja otpadnom ambalažom njihova udruga već nekoliko godina uspješno organizira besplatan povrat prazne ambalažne, ali isključivo za tvrtke koje su članice te udruge.

Riječ je o tvrtkama: AgroChem-Maks, Agroteks, Belchim Crop Protection d.o.o., BASF Croatia, Bayer Crop Science, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Pinus Agro i Syngenta Agro.

Nije Herbos jedini problematičan

"Ambalažu ostalih tvrtki koje nisu članice našeg projekta ne prihvaćamo pa molimo poljoprivrednike da se u svrhu pravilnog zbrinjavanja njihove ambalaže obrate tim proizvođačima i uvoznicima. Nažalost, među tim tvrtkama je i Herbos koji je ispočetka bio naša članica, ali je u međuvremenu zapala u probleme. Pokušali smo im na neki način pomoći, prošle godine ponudili smo Herbosu neke oblike suradnje, a upozorili smo na taj veliki problem i Ministarstvo zaštite okoliša, ali do sada ništa nije učinjeno po rješavanju problema", kaže Irena Brajević.

Prikupljanje organizirano pod tvrtkom C.I.A.K.

Ističe da nije u pitanju samo neriješen povrat Herbosove ambalaže, već da u Hrvatskoj djeluje još nekoliko velikih distributera zaštitnih sredstava koji nisu u organiziranom modelu prikupljanja, oni se na to za sada oglušuju pa bi sami trebali besplatno prikupljati i zabrinjavati ambalažu, ali tu, kako kaže, ima svašta.

Podsjeća da Zakon o otpadu među ostalim propisuje: Proizvođači koji stavljaju u promet opasne tvari, dužni su na vlastiti trošak organizirati odvojeno skupljanje otpadne ambalaže onečišćene opasnim tvarima i korištenje njezinih vrijednih svojstava predajom ovlaštenim osobama za skupljanje, obradu, oporabu i/ili zbrinjavanje takve ambalaže!

"STOP nezakonitim pesticidima"

U Udruzi CROCPA upozoravaju na još jedan izuzetno veliki problem te su pokrenuli projekt "STOP nezakonitima pesticidima". Za početak pripremili su o tome dva video zapisa, a planiraju pokrenuti i širu medijsku akciju. "Kriminal vezan uz pesticide poprima sve veće razmjere na globalnom tržištu i želimo skrenuti pažnju javnosti na ovaj veliki problem", kaže Irena Brajević dodajući da neki distributeri na hrvatskom tržištu ilegalno prodaju zaštitna sredstva, a velik su problem i uvoz i šverc iz susjednih održava, osobito iz Srbije i BiH i to sredstava koja nemaju dozvolu za primjenu u Hrvatskoj.


Fotoprilog


Tagovi

Povrat ambalaže od pesticida Herbos Savjetodavna služba Vesna Šabanović C.I.A.K. Irena Brajević Ministarstvo zaštite okoliša Distributeri sredstava za zaštitu Zakon o otpadu Ilegalna prodaja pesticida


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]