Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ana Marija Petin
  • 03.03.2017. 09:00

Kritika Tolušiću: PDV 13% za kikiriki i ricinus?!

PDV od 13% uveden je za rižu, kikiriki, pamukovo sjeme, ricinusovo sjeme. PDV od 25% ostao je za sjeme boba, sadnice povrća, jagode, orašaste plodove i poboljšivače tla.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 5.066
  • 639
  • 0

Saborska zatupnica HSS-a Ana Marija Petin otvorila je temu izmjena i dopuna Pravilnika o PDV-u i upozorila na zbrku koja se dogodila kod smanjene stope PDV-a u poljoprivredi, piše virovitica.net.

"Tresla se brda rodio se miš, tako ukratko možemo opisati ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Kad se uvidi neka nepravilnost, ministar se u javnosti postavi vrlo oštro te imamo dojam da će se problem ubrzo riješiti. Tako je bilo sa salmonelom, tako je s peradi, a očito će se tako riješiti i problem sa sniženom stopom PDV-a", rekla je Petin.

Dodala je kako je PDV od 13% uveden za rižu, kikiriki, pamukovo sjeme, ricinusovo sjeme. PDV od 25% ostao je za sjeme boba, sadnice povrća, jagode, orašaste plodove i poboljšivače tla.

Petin: Potiče se uzgoj kikirikija?

"Da živimo u državi apsurda puno je primjera, ali ovaj posljednji zaista ide na ruku ministrima Zdravku Mariću i Tomislavu Tolušiću. Naime, s onim što zbunjuje poljoprivrednike sada su postali upoznati svi. Mogu se kladiti da brojni građani koji nas gledaju niti ne znaju točno sto je to ricinus. Ali, eto, ministarstvo je odlučilo da su u zemlji nejasne poljoprivredne strategije upravo kikiriki te ricinus nešto što moramo poticati, a naše tradicionalne kulture ne.

Isto tako možemo čuti kako su ove mjere propisivali stručnjaci iz Ministarstva financija, a ne iz Ministarstva poljoprivrede, što je, eto, za svaku pohvalu, jer vjerujem da se njima kikiriki više sviđa od ječma. Ako se naši poljoprivrednici odluče na prosvjede, recite, kome da se obrate? Je li ministar Marić dobio još jedan resor? Čudna je to država gdje mjere za poljoprivredu pišu u Ministarstvu financija", kazala je Petin.

U izmjenama Pravilnika nisu sudjelovali oni koji su trebali

Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da oni nisu izravno sudjelovali u izmjenama Pravilnika, jer je porezna politika u nadležnosti Ministarstva financija pa nisu mogli utjecati niti na listu proizvoda za koje je uvedena snižena porezna stopa.

"HSS je predložio amandman i tražili smo da se snižena stopa PDV-a koristi i za veterinarske lijekove, što je naravno odbijeno. Očito je više stručnjaka za poljoprivredu u Ministarstvu financija. Vjerovatno je pogled na poljoprivredu bistriji iz Zagreba nego sa sela", kažu u HSS-u. Da je nastala velika zbrka pokazuje i podatak da je dijelu proizvođača, trgovaca i distributera nerazumljivo spadaju li u stočnu hranu i stočni kvasac, soda-bikarbona, kao i neke gotove krmne smjese i mineralno-vitaminski dodaci pa ih jedni naplaćuju s 13%, a drugi s 25% PDV-a.

Dijelu proizvođača, trgovaca i distributera nerazumljivo je spadaju li u stočnu hranu i stočni kvasac, soda-bikarbona, kao i neke gotove krmne smjese i mineralno-vitaminski dodaci pa ih jedni naplaćuju s 13%, a drugi s 25% PDV-a.

"Ministarstvu financija treba poslati upit pa čekati odgovor. Sigurna sam da će stići do kraja godine, a do tada se možda i ukine snižena stopa pa neće biti zabune. Nažalost, poljoprivreda ovoj vlasti očito nije prioritet. Odluke se donose ad hoc te se puštaju probni baloni u javnosti po onoj staroj - ako prođe, prođe. Kad se javnost i mediji dignu na noge, najavljuju se stroge mjere, a na kraju ne bude ništa", rekla je Petin.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Ana Marija Petin HSS HDZ Tomislav Tolušić PDV


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega