Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kružna privreda
  • 02.05.2020. 15:00

Kružna ekonomija je spas za poljoprivredu? Španija već počela s primjenom

Način proizvodnje koji se primjenjuje trenutno u linearnoj ekonomiji sve je više neodrživ i sada radi samo na sistemu konzumiraj i baci te kao takav stvara velike količine otpada čije odlaganje predstavlja veliki  problem kako u Europi tako i u cijelom svijetu. 

Foto: JumpStory
  • 240
  • 17
  • 0

Korištenje zelene ambalaže i smanjenje potrošnje energije kao i emisije stakleničkih plinova, jedni su od glavnih ciljeva za postizanje veće održivosti i zaštite okoliša te u skladu s novim načelima Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine., a mogli bi se postići uvođenjem novog modela pod nazivom kružna privreda.  

Način proizvodnje koji se trenutno primjenjuje u linearnoj ekonomiji sve je više neodrživ i temelji se na sistemu konzumiraj i baci te kao takav stvara velike količine otpada čije odlaganje predstavlja veliki problem kako u Europi tako i u cijelom svijetu. 

Iako brojne države nisu još svjesne svoje, kao ni situacije u svijetu, Španiji je očito voda došla do grla i odlučila se na promjene. Tako je poljoprivredno- prehrambeni sektor u saradnji s poljoprivrednim kompanijama odlučio napraviti plan za kružnu ekonomiju te ga iznijeti Europskoj komisiji.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

"Trenutno se ulaže jako puno kako bi se iskoristili svi nusproizvodi koji bi inače bili bačeni na otpad. Oni će se koristiti u nekim drugim industrijskim procesima. Ova vrsta inovacija uključuje primjere kao što su dobijanje bioplina iz poljoprivredno-prehrambenog otpada ili industrijskih otpadnih voda, kao i traženje načina da se smanji potrošnja sirovina ili poboljša upravljanje otpadom“, poručili su iz Španske industrijske federacije za hranu i piće (FIAB).

Raste popularnost održivosti

Koncept da svaka vrsta otpada, od biljnog do industrijskog, može imati dodanu vrijednost i pomoći poboljšanju ekonomske, ekološke i društvene održivosti, posebno dobija na popularnosti među španskim poljoprivrednicima, proizvođačima i istraživačima.

Kao jedan od primjera je firma Calidad Pascual koja se bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda, a sve više se okreće kružnoj ekonomiji temeljenoj na recikliranju i iskorištavanju nusproizvoda. Smanjili su potrošnju resursa optimizirajući procese proizvodnje i pakovanja. Ostaci proizvodnje koriste se u dobijanju energije. Uveli su i papirnu ambalažu koja se reciklira, a od 2010. potrošnja vode u toj kompaniji pala je za gotovo 30%.

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će se reciklirati

Zanimljiv je i primjer vinarija Matarromera koja ostatke od proizvodnje vina koristi u svojoj kozmetici, a zalažu se i da se grane koje su ostale nakon orezivanja koriste kao gorivo u bojlerima na kruta goriva. 

Brojne institucije i grupe se sve više zalažu za ovakvo privrjeđivanje

Projekt WaSeaBi koji finansira EU, uz učestvovanje tehnološkog centra AZTI, pokrenut je s ciljem povećanja iskorištavanja vodnih resursa.

"Istraživanja su pokazala da se u procesu obrade ribe, na primjer voda u kojoj se kuhao bakalar i razne školjke, dobijaju zdravi i kvalitetni nusproizvodi koji se mogu koristiti kao dodaci u hrani za stoku i kućne ljubimce", rekao je Bruno Iñarra, istraživač AZTI-a te dodao kako ovo može biti odličan primjer upotrebe kružne ekonomije.

Kružna privreda - na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Castilla y León španska je autonomna zajednica koja je prošle godine uložila 2,6 miliona eura u poljoprivredno-prehrambenu bioekonomiju, a pokrenula je i nekoliko inicijativa za korištenje kestena, krompira, surutke, pšeničnih mekinja i zobi u neke druge svrhe koji se još uvijek istražuju. 

Naučnici sve više pozivaju na sistematske promjene u načinu proizvodnje i konzumacije hrane, upozoravajući kako ako se pod hitno nešto ne promjeni, Zemlji kao i čitavom njenom stanovništvu prijete još veće klimatske promjene, nestašica gladi i privredne krize iz kojih se nažalost neće moći izvući. 


Tagovi

Kružna privreda Španija Recikliranje Nusproizvodi Calidad Pascual Matarromera


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.