Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 05.07.2021. 07:30

Kukuruzni moljac: Izumljeno vozilo za primjenu biološke kontrole parazitskim osicama

Vozilo je dovoljno visoko da ne oštećuje biljke, a u sat vremena može aplicirati parazitske osice na površini od 30 hektara.

Foto: Facebook/Bioline France
  • 502
  • 353
  • 0

Tvrtka Bioline France je sa svojim partnerima razvila novi koncept primjene biološke kontrole, odnosno ličinki parazitske osice roda Trichogramma za kukuruz. Riječ je o vozilu na četiri kotača koji na stražnjem dijelu ima pričvršćen aplikator s osicama.

Njega je dizajnirao Bioline Agroscience u suradnji s FP2, a prednosti ove metode su što je sigurna za okoliš i nema pojave rezistentnosti kao što je to slučaj s insekticidima. Ove ličinke parazitiraju jajašca kukuruznog moljca i tako biološki zaustavljaju njegov razvoj.

Prvi prototip tog stroja izrađen je prošle godine i visine je 1,3 metra što mu omogućuje kretanje bez uništavanja biljaka, navodi farmer.pl. Aplikator "izbacuje" kapsulu s korisnim osicama svakih 20 metara, a čitav postupak kontrolira se pomoću GPS sustava.

Aplikator se može pričvrsiti i na druge strojeve (Foto: Facebook/Bioline France)

 Ovakvo vozilo u roku od sat vremena može "tretirati" površinu od čak 30 hektara, navode inovatori.

Kukuruzni moljac uzrokuje opadanje klipova

Kukuruzni moljac je jedan od glavnih štetnika kukuruza, a njegovo suzbijanje je problem jer se on nalazi unutar biljaka pa je upravo primjena biokontrole rješenje koje se preporuča. Ženka ovog insekta odlaže jaja s donje strane lišća i na rukavcu. Nakon tri do 14 dana izlegu se gusjenice, a u većini slučajevima se koncentriraju u zoni vršnog lišća, čijim se tkivom u početku hrane prouzrokujući na njemu okruglaste rupice.

S tog mjesta kasnije prelaze na metlicu ili rukavac lista, da bi se potom uvukle u stabljiku ili začetke klipova. Najveće štete gusjenice čine upravo na tim mjestima. U stabljikama ličinke buše uzdužne hodnike, što slabi biljku i smanjuje njenu čvrstoću. One se tada lako lome, naročito u slučajevima jakih vjetrova. Ako gusjenice napadnu zametak klipa, u osnovi on redovno propada.

Uzrokuju i smanjenje prinosa, koje ovisi o broju napadnutih biljaka. Izgrizanjem hodnika kroz dršku klipa, gusjenice mogu prouzročiti njegovo masovno opadanje ili prijevremeno zrenje. One koje pak prodru u zonu zrna, predstavlja posebnu opasnost gdje tijekom ishrane izgrizaju izvjestan broj zrna i istovremeno stvaraju povoljne uvjete za razvoj gljivica.

Pogledajte kako izgleda biokontrola s ovim vozilom:


Tagovi

Kukuruzni moljac Biokontrola Parazitske osice Quad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]