Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kirovets
  • 25.10.2022. 07:30

Kultni ruski traktor Kirovets iz '95-e se prodaje za 52.200 eura

Traktori za teški rad i minimalne troškove i dalje su popularni kako na europskom, tako i tržištu SAD-a i Kanade

Foto: Depositphotos/gOd4ather (ilustracija)
  • 1.432
  • 127
  • 0

Kirovec je stara marka i prvi serijski proizveden traktor u bivšem SSSR-u. U svijetu je poznat pod nazivom Kirovets. Pokazao se kao jako i izdržljivo vozilo.

Proizvodnja je započela 1926. godine na Lenjinov zahtjev, a do 1932. korištena je licenca Fordson traktora na osnovi koje su inženjeri stvorili Kirovec. Kada je kreiran, imao je jedinstven dizajn, što je omogućilo povećanje produktivnosti rada za dva ili tri puta i smanjenje vremena za obavljanje poljoprivrednih radova. 

Traktori za teške operacije

Najpoznatiji model K-700 je predstavljen 1962. godine, a od tada je proizvedeno više od 400.000 primjeraka. Imao je V-12 dizel motor s osam cilindara i snagu 215 KS. Na 40. Pariškoj izložbi poljoprivrednih strojeva 1969. godine prepoznat je kao najmoćniji poljoprivredni traktor na kotačima na svijetu. Njegovi su kreatori tvrdili da je 30 godina ispred svog vremena. 

Model je kasnije doživio niz poboljšanja. Tako je K-700A imao šire gume i dva spremnika od po 320 l dizela. U 1975. razvijen je model K-701 s V-12 dizel motorom i 300 KS. Kasnije su kreirane i unaprijeđene verzije, jer se radilo o vrlo pouzdanim i dugotrajnim strojevima.

Model K-701M je napravljen 1985. i odlikovao se novim dizajnom, boljim tehničkim rješenjima i snagom motora od 335 KS.

Od 1990. nastupila je modernizacija i rad na razvoju poboljšane K-744 serije R (Rusija). U ožujku 2000. traku za sklapanje su napustili prvi primjerci K-744R i prva pilot serija traktora K-745 snage 428 KS. 

Prisutan na tržištu Europe, SAD-a i Kanade

K-744R je 2001. prošao certifikaciju kako u Rusiji, tako i u Europi. Imao je pogon na svim kotačima. Odlikovao se visokom produktivnošću. U sezoni je mogao zasijati 5.000 ha s minimalnim troškovima rada, a koristio se tijekm cijele godine za teške i intenzivne radove kao što su: čišćenje snijega, oprema za vuču strojeva zaglavljenih u blatu ili dubokom snijegu i druge operacije.

I danas su ovi modeli traženi na evuopskom tržištu. U Njemačkoj se na oglasniku technicboerse Kirovets iz 1995. prodaje po cijeni od preko 52.200 eura.

U SAD i Kanadi prodaje se ažurirana verzija modela, a prethodna se prodavala pod nazivom Bjelorus. Cijena u SAD se kreće oko 281.190 američkih dolara, dok je u Kanadi oko 250.000 kanadskih dolara.

Prošle godine je tvornica traktora u Sankt Peterburgu (PTZ) i tvrtka koja radi na sustavima umjetne inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih strojeva Cognitive Pilot objavila da će pokrenuti prvu svjetsku masovnu proizvodnju ovih strojeva, a kojima upravlja sustav autopilota


Tagovi

Kirovets Traktor Kirovec Bjelorus traktor Traktor K-7444 Ruski traktor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]