Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvod hrvatskog seljaka
  • 06.05.2019. 10:30
  • Varaždinska, Varaždin

Kupci spremni platiti više za robu s certifikatom Proizvod hrvatskog seljaka

Na varaždinskom placu je certifikate Proizvodi hrvatskog seljaka primilo novih 16 poljoprivrednih proizvođača pa je sada čak 67 OPG-ova koji svoje poljoprivredne proizvode nude na varaždinskoj gradskoj tržnici.

Foto: Igor Čolaković
  • 411
  • 187
  • 0

Na prigodnoj svečanosti na varaždinskom placu certifikate Proizvodi hrvatskog seljaka, primilo je 16 poljoprivrednih proizvođača iz okolice Varaždina, pa ovaj certifikat, koji kupcima jamči da kupuju domaću hranu, ima čak 67 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji svoje poljoprivredne proizvode nude na varaždinskoj gradskoj tržnici. Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom.

"Kupci primjećuju certifikat koji je istaknut na klupi na kojoj prodajem najviše cvijeće, gladiole, ljiljane, kale i dalije, ali i domaću salatu, grah, grašak i drugo povrće s našeg poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva. Certifikat je dokaz da je riječ o domaćoj proizvodnji, a ne uvoznoj ili preprodanoj robi. Ono što uberemo, istoga dana ponudimo na tržnici, pa ljudi radije kupuju takve, certificirane proizvode i za njih su spremni dati i nešto više novaca", rekao je Krešimir Borovec, čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Zbelave certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka ima već tri godine.

Certifikati su jamstvo povjerenja

Dobro iskustvo s ovim certifikatom ima i Antonija Habulan, vlasnica OPG-a Habulan iz Krkanca, koja na varaždinskoj tržnici nudi sezonsko povrće.

Kupci se vraćaju proizvođačima s certifikatom

"Imam stalne mušterije koje me već dugo poznaju i znaju da su moje salate, mladi krumpir, mrkva, peršin ili rotkvice isključivo domaće i neprskane. Doduše, zbog takvog uzgoja imamo manje prinose, ali zato postižemo nešto višu cijenu. Sve je više kupaca koji žele kupovati isključivo zdravu i domaću hranu, pa mi se vraćaju", istaknula je Antonija Habulan.

Prodavači na varaždinskoj tržnici redom naglašavaju kako je ovaj certifikat jamstvo povjerenja, pa je svake godine sve više poljoprivrednih proizvođača s oznakom Proizvodi hrvatskog seljaka.

"Bavimo se uzgojem domaćih jagoda i već dvije godine imamo ovaj certifikat. Kupci znaju da on jamči domaći i zdravi poljoprivredni proizvod. Iako su naše jagode skuplje od onih iz uvoza ili drugih krajeva Hrvatske, ipak se sve više kupaca odlučuje na kupnju naših jagoda, jer znaju da garantiramo za njihovo porijeklo i kvalitetu. No, ima i onih koji isključivo gledaju na cijenu i kupuju svakakvu robu", rekao je Ivan Horvat, koji na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Čukovcu godišnje proizvede oko 6 tona domaćih jagoda.  

Kupnja izvornih proizvoda postaje trend   

Certifikate je poljoprivrednim proizvođačima uručio gradonačelnik Varaždina dr. sc. Ivan Čehok, koji je tom prigodom naglasio kako varaždinski plac nije samo mjesto gdje se kupuju namirnice ili cvijeće, nego je i mjesto susreta i razgovora.

"Dobro je da imamo ove certifikate, kako bi svi naši građani bili sigurni da kupuju izvorne proizvode. Danas je to svjetski trend", istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

Tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić, naglasio je kako ovi certifikati jamče kupcima da na tržnici kupuju domaću hranu, te da su proizvodi  lokalni, svježi, sezonski i zdraviji.

Uz novih 16, na varaždinskom placu ukupno je 67 proizvođača s certifikatom

Na početku sezone proizvodnje povjerenstvo obilazi sva prijavljena gospodarstva, a nakon što prime certifikat, poljoprivredni proizvođači dužni su se pridržavati pravilnika i prodavati isključivo vlastite proizvode.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar posebno je istaknuo kako ovaj projekt ima veliku važnost za varaždinsku tržnicu.

"Ovo je projekt Udruge hrvatskih tržnica koji pokriva šesnaest gradova u Hrvatskoj. Za Gradsku tržnicu Varaždin sigurno puno znači, jer na taj način kupcima pokazujemo da ovdje kupuju od certificiranih proizvođača isključivo domaće proizvode koje uzgajaju na svojim poljoprivrednim zemljištima. To je uloga i cilj certificiranja te dokaz da se ovdje kupuje od lokalnih proizvođača", zaključio je direktor Gradske tržnice.

Certifikati ove godine po prvi put imaju i QR kod,  kako bi podaci o certifikatu bili dostupni i on-line.


Fotoprilog


Tagovi

Certifikat Proizvod hrvatskog seljaka Cijena Jamstvo povjerenja Ivan Čehok Miljenko Ernoić Predrag Ciglar


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]