Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 25.04.2018. 09:00

LAG Baranja, naglasak je na mladima i demografskoj obnovi ruralnih prostora

Uprava za ruralni razvoj ovaj tjedan predstavlja LAG Baranja.

Foto: LAG Baranja
  • 208
  • 23
  • 0

Uprava za ruralni razvoj ovaj tjedan predstavlja LAG Baranja koji se nalazi na krajnjem sjeveroistočnom području Republike Hrvatske i predstavlja jedinstvenu zemljopisnu cjelinu omeđenu rijekama Dravom na zapadu i Dunavom na istoku, te hrvatsko-mađarskom granicom na sjeveru i gradom Osijekom na jugu.

Područje LAG-a Baranja sastoji se od 10 jedinica lokalne samouprave: Grada Belog Manastira, te općina Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac kao i dijela Grada Osijeka, odnosno naselja Tvrđavica i Podravlje koji su smješteni na rubnom dijelu Baranje uz rijeku Dravu. Ukupna površina područja LAG-a Baranje iznosi 1.154 km², a prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Baranji živi 40.355 stanovnika.

Vodeća turistička destinacija kontinentalnog turizma

Područje LAG-a Baranja je pravi panonski prostor i izrazito poljoprivredni kraj s više od 55.000 ha oraničnih površina, 2.700 ha nasada vinograda i voćnjaka te oko 30.000 ha pod šumom. Posebno obilježje području Baranje daje Kopački rit, močvarno područje utoka Drave u Dunav, zaštićeno u kategoriji parka prirode, koji predstavlja jedinstven ptičji rezervat u Europi te pruža izuzetne pogodnosti za odmor, rekreaciju, sport i mogućnost razvoja izletničkog i boravišnog turizma. Prepoznatljivost području Baranje daje i Belje – najveći proizvođač hrane u ovom dijelu Europe. Pri izradi Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2014. – 2020. godine među dionicima se iskristalizirala jedinstvena, zajednička vizija razvoja područja LAG-a Baranja u kojoj se sklad prirodnog bogatstva, očuvane prirode i tradicijskih vrijednosti uz primjenu novih tehnologija i prepoznatih lokalnih vrijednosti nude kao “raj na dlanu”.

Nemoguće je doći u Baranju, a ne probati baranjski kulen

Svima onima koji su barem jednom posjetili Baranju i bili na Vinskom maratonu, Kulinijadi, Gatorfestu, Čvarak festu, Ribarskim danima, Paprika festu, Akademiji blata i drugim brojnim manifestacijama, Baranja svojim mirisima, okusima ostaje trajno u sjećanju. To je razlog zašto Baranja postaje jedna od vodećih turističkih destinacija kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj.

LAG Baranja otvorio natječaj za mjeru 1.1.4., visina potpore 15.000 eura!

Za provedbu lokalne razvojne strategije, LAG-u Baranja odobrena su sredstva potpore u ukupnom iznosu 8.943.096,33 kuna. Pri izradi lokalne razvojne strategije naglasak se stavio na podizanje konkurentnosti gospodarstva i razvoj lokalnih proizvoda s dodanom vrijednosti (50,17 % ukupnih sredstava LRS). Svijest o značaju lokalnih proizvoda s dodanom vrijednosti, pri čemu se naglašava zaštita Baranjskog kulena oznakom zemljopisnog podrijetla, bili su putokaz za uključivanje LAG-a Baranja u dva projekta koji su obuhvaćeni Intervencijskim planom Grada Belog Manastira i Općine Darda. Prvi projekt je Kuća kulena, a drugi projekt PEER centar u sklopu kojih je predviđena izgradnja mini pogona za proizvodnju kulena, odnosno mini pogona za preradu voća i povrća. Provedbom ova dva projekta malim poljoprivrednicima osigurat će se prostor za proizvodnju kulena, odnosno pekmeza, ajvara, sokova i drugih proizvoda od voća i povrća u kontroliranim uvjetima uz primjenu HACCP standarda i korištenje stručne tehnološke pomoći u radnim procesima.

Prema Planu provedbe lokalne razvojne strategije, usvojenom u prosincu 2017. godine, LAG Baranja u 2018. godini planira raspisati tri natječaja na LAG razini u ukupnom iznosu 540.000,00 eura. Prvi natječaj raspisan je početkom mjeseca travnja za Mjeru 1.1.4. Potpora osnaživanju postojećih mikro i malih poljoprivrednih gospodarstava za nositelje projekta s područja LAG-a Baranja (tip operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.). Za ovaj natječaj predviđena su ukupna sredstva u iznosu 1.562.988,00 kuna što je dostatno za 14 projekata s iznosom potpore od 111.642,00 kuna po projektu.

Natječaji iz programa ruralnog razvoja

Trenutno se provode informativne radionice po svim jedinicama lokalne samouprave na području LAG-a Baranja. U planu je do kraja animacijskog razdoblja odraditi 10 informativnih radionica. Održavanje radionica izazvalo je velik medijski interes što je povećalo vidljivost LAG-a Baranja među lokalnim stanovništvom. Video materijale vezane za LAG natječaj možete pogledati ispod članka.

Tijekom 2018. godine LAG Baranja planira objavu još dva natječaja i to za Mjeru 1.1.1. Potpora povećanju tržišne učinkovitosti i Mjeru 3.1.1. Potpora za ulaganja u društvenu infrastrukturu i proširenje lokalnih temeljnih usluga. U brošuri Provedba Lokalne razvojne strategije LAG-a Baranja za razdoblje 2014. – 2020. kroz LAG natječaje objavljen je Indikativni plan natječaja sa popisom mjera i tipovima operacija iz Programa ruralnog razvoja. Brošura se distribuira sudionicima informativnih radionica, a može se vidjeti ispod članka.

U sklopu pripreme za uspješnu provedbu lokalne razvojne strategije, LAG Baranja, tijekom veljače, ožujka i travnja, intenzivno provodi edukaciju za zaposlenike, članove i volontere LAG-a na temu mjera koje se planiraju raspisati kroz natječaje na LAG razini tijekom 2018. godine. Edukaciju polazi 15 polaznika s područja Baranje i grada Osijeka. Polaznici edukacije, nakon usvojenog teoretskog dijela o aktualnim mjerama, praktičnim i simuliranim primjerima projekata za tipove operacija 6.3.1. i 4.1.1., stječu potrebna znanja i vještine za pisanje projekata, kako bi se na području Baranje povećao broj konzultanata za područje poljoprivrede.

Osim redovnih aktivnosti, LAG Baranja priprema konferenciju pod nazivom Kako vratiti mlade u ruralni prostor? koja će se održati 27. travnja 2018. godine. Konferencija se održava u sklopu projekta EU Baranja, financiranog iz EU programa Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Cilj konferencije je osvijestiti potrebu za demografskom obnovom ruralnih prostora s posebnim naglaskom na stvaranje mogućnosti samozapošljavanja mladih osoba korištenjem EU sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Na konferenciji se kroz dva panela: Održivi ruralni turizam – mogućnost za demografsku obnovu i Poljoprivreda – tema koja spaja javne institucije, LAG-ove i mlade poljoprivrednike želi ojačati samopouzdanje mladih osoba s ciljem zadržavanja u ruralnom prostoru.

Bogata baranjska polja idealno su mjesto i za vrijedne pčele, a time i vrhunski med

Naglasak će biti na nastojanju da mlade osobe pronađu svoju životnu i poduzetničku priliku koristeći se sredstvima raspoloživih i novih mjera iz fondova EU koje im stoje na raspolaganju. Na konferenciji će se predstaviti i istaknuti grupa mladih poljoprivrednika koji su već dobili sredstva potpore na prethodnim natječajima te grupa mladih osoba koje trenutno pripremaju svoje projekte za natječaje namijenjene mladim poljoprivrednicima. Svima njima je zajednička nit vodilja da su spremni prihvatiti izazov života u ruralnoj sredini i stvarati svoju ruralnu priču, kako bi ostvarili spomenutu viziju LAG-a o Baranji kao o prostoru sklada prirodnog bogatstva, očuvane prirode i tradicijskih vrijednosti uz primjenu novih tehnologija i prepoznatljivih lokalnih vrijednosti.

Više o LAG Baranja pročitajte ovdje.


Tagovi

LAG Baranja Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.