Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 17.12.2021. 07:30

Lambert: Poljoprivrednici moraju znati promjene pravila ZPP-a do proljeća

Predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Christiane Lambert komentirala je aktualna pitanja u EU poljoprivredi - od ZPP-a, preko cijene gnojiva do eko shema.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 146
  • 17
  • 1

U ekskluzivnom intervjuu za Euractiv, predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Christiane Lambert, osvrnula se na glavna poljoprivredna pitanja u Evropi i Francuskoj koja od 1. januara. 2022. godine preuzme rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU. 

"Važno je da svi ispoštuju rokove, a dobili smo obećanje da će se oni maksimalno skratiti kako bi promjene novog ZPP-a članice dobile u martu ili aprilu što nam je izuzetno važno".

Vruća tema je Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) usvojena u novembru, odnosno činjenica da će 27 država članica EU-a do 31. decembra morati podnijeti svoje nacionalne strateške planove Evropskoj komisiji na čiji će se odgovor vjerojatno morati čekati do kraja ljeta 2022. godine, što, kako komentira Lambert, posebno zabrinjava farmere. Naime, kaže da će se radi prigovora oni vraćati državama članicama na ispravke i ponovo slati Komisiji.

Ističe da će od francuskog ministra poljoprivrede, za vrijeme predsjedanja Francuske Vijećem EU zahtijevati da bude strog prema Komisiji. Otkriva kako se razmatralo nekoliko opcija za nacionalne planove zbog visokih zahtjeva za očuvanjem okoliša i zelenih akcija zbog kojih bi se moglo dogoditi da farmeri izgube podsticaje. "Moglo bi se desiti da veoma malo njih ispuni ciljeve, što znači da ne bi bilo očekivanih ekoloških rezultata. Cilj je imati što više onih koji zadovoljavaju eko zahtjevima", poručila je.

Cijena đubriva raste

Što se tiče rasta cijene gnojiva, Komisija i dalje insistira da je porast više posljedica poskupljenja energije nego zabrane uvoza tekućih, a što se trenutno preispituje. 

"Sigurno je da nagli rast cijene gasa ima ogroman uticaj na cijenu đubriva koja se udvostručila ili čak utrostručila, u zavisnosti od vrste. Strategija ruskog predsjednika, Vladimira Putina, ima veliki uticaj na evropske poljoprivrednike, što je zabrinjavajuće u smislu povećanja cijena i dugoročnoj dostupnosti đubriva", komentirala je. 

Pesticidi – pitanje oko kojeg se lome koplja

Važno pitanje koje se nameće za novo predsjedništvo je pitanje pesticida. Naime, u septembru je francuski predsjenik Emmanuel Macron na Svjetskom kongresu očuvanja prirode obećao ukidanje sintetskih pesticida, na što se pozivaju mnoge nevladine organizacije iz Francuske.

"Macron je rekao da će Francuska ubrzati postupno ukidanje pesticida, a osam dana kasnije odustao je i umjesto toga izjavio da želi ubrzati evropsko usklađivanje pravila i što prije ukinuti problematične proizvode", pojašnjava Lambert.

Ona kaže da se poljoprivrednike ne smije dovesti u slijepu ulicu i spriječiti ih da tretiraju svoje usjeve. "Trenutno nema alternativnih rješenja koja bi u potpunosti zamjenila ova sredstva. Kako imamo jedinstveno tržište, ne može svaka zemlja pojedinačno da donosi odluku u vezi njihove primjene", upozorila je dodajući da će Francuska raditi na usklađivanju pravila na evropskoj razini kako bi se poboljšala upotreba sredstava za zaštitu bilja te ubrzati regulativu i jedinstvenu definiciju biokontrole.

Negodovanje nevladinih organizacija

Komentirala je i to što su nevladine ekološke organizacije objavile izvještaj u kojem tvrde da u nacionalnim strateškim planovima nema podrške zelenim akcijama.

"Šta god da predložimo, nevladinim organizacijama one nikada neće biti zadovoljne. S njima treba razgovarati, ali poljoprivrednici su ti koji moraju provesti stvari."

Naime, istaknute evropske nevladine organizacije, World Wide fond za prirodu (WWF), Europski ured za okoliš (EEB) i BirdLife Europi su analizirale 166 eko shema koje se predlažu u nacionalnim strateškim planovima za ovaj sektor te zaključile da će manje od petine eko-programa osmišljenih za nagrađivanje ekološki orijentiranih farmera u EU-u imati efekta.


Tagovi

Copa Studija Agrarna politika ZPP Christiane Lambert Gnojiva Pesticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete