Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen Pravilnik
  • 19.12.2017. 08:15

Legalna prodaja za male proizvođače

Malim proizvođačima mesa i mleka omogućen je legalan izlazak na tržište od 1. januara 2018. godine.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, vodprivrede i šumarstva
  • 1.520
  • 72
  • 0

Mali i tradicionalni proizvođači mesa i mleka će od 1. januara 2018. godine moći na potpuno bezbedan i legalan način da izađu na tržište, bilo da se radi o prodaji robe sa kućnog praga, na lokalnim pijacama ili u marketima.

Kvalitetan nastup na tržištu

Ovo je omogućio novousvojeni Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla.

"Do sada smo imali situaciju da, ukoliko želite da se bavite preradom mesa ili preradom mleka, uslovljeni ste istim stvarima, bez obzira da li imate male količine ili imate hiljade, stotine hiljada ili tone nečega. Mali proizvođači su nailazili na zidove i nisu bili u mogućnosti da kvalitetno nastupe na tržištu", rekao je ministar Branislav Nedimović u Sremskoj Mitrovici.

Subvencije za objekte i opremu

Nabavka opreme za objekte za preradu će biti subvencionisana od strane države sa najmanje 50 odsto, a u devastiranim područjima, gde ima dosta malih proizvođača, sa 65 odsto.

"Subvencionisaćemo sve, od zidanja objekata do nabavke opreme i želimo da to učinimo dostupno svima", istakao je Nedimović i dodao da je cilj Ministarstva poljoprivrede da mali proizvođači zarade više novca. Smatra da će im to omogućiti prodaja proizvoda i prerađevina od kuće i "sa kućnog praga", kao što je praksa u Sloveniji ili Austriji.

Kvalitet i bezbednost hrane na prvom mestu

Predstavljeni su i rezultati projekta "Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa u Srbiji", koji realizuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U okviru ovog projekta donet je i Pravilnik, set Vodiča za primenu pravila o fleksibilnosti, kao i nacionalna oznaka "Srpski kvalitet" za obeležavanje proizvoda od domaćih sirovina i višeg kvaliteta.

Rečeno je da se donetim propisima olakšava proizvodnja malim proizvodnim kapacitetima, odnosno smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke. Takođe, moguće je korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda. Ujedno se i podstiče ekonomija na selu.

"Zaista smo jako srećni što su mali proizvođači u Srbiji danas u mogućnosti da budu konkurentni i da izvoze svoje proizvode širom sveta. Ovim će se poboljšati kvalitet i osnažiti proizvođači, a uspostaviće se i nova politika za bezbednost i kvalitet proizvoda od mesa i mleka", rekla je koordinatorka na projektu iz UN FAO Lisa Paljeti.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, vodprivrede i šumarstva


Tagovi

Branislav Nedimović Lisa Paljeti Pravilnik Meso Mleko Mali proizvođači Prodaja sa kućnog praga Sremska Mitrovica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.