Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 15.10.2021. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Lenart: Poskupljenja dovode poljoprivrednike na rub egzistencije, a sve nas na korak do gladi

Proizvodnja uree i amonijaka u Kutini, otkud sam ja, stoji već neko vrijeme. Upitno je hoćemo li za iduću sjetvu moći imati cjenovno pristupačna i hoće li uopće biti dovoljno gnojiva, upozorio je saborski zastupnik Željko Lenart.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.027
  • 466
  • 1

“Cijene umjetnih gnojiva nisu porasle nego podivljale", reagirao je zastupnik HSS-a Željko Lenart u Saboru, ukazujući na, kako je rekao, tragediju koja se događa u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj.

Propalo je stočarstvo, mljekarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo. Jedino što opstaje je ratarstvo, no izrazio je bojazan da se i tom sektoru sprema crni scenarij.

Kako bi slikovito dočarao cijelu situaciju uzeo je za primjer vlastito gospodarstvo od 26 hektara. Prošle godine su ga umjetna gnojiva za sjetvu ukupno koštala 45.000 kuna s PDV-om, dok bi po današnjem cjeniku to bilo 130.000 kuna i to samo za gnojivo.

"Vjerujte mi da mnoga manja gospodarstva neće moći platiti ovakav iznos koji možda čak niti nije konačan. Mnogi će morati prepoloviti ili tri puta manje gnojiti. A znate što to znači? To znači da će nam proizvodnja pasti za barem u pola u prvoj godini, a druge godine još i više jer postoji još nešto zaliha u tlu koje će se koristiti, ali one će se istrošiti”, upozorio je zastupnik

Gnojiva poskupila 300 posto

Također, podsjetio je i kako se zalagao da Petrokemija treba ostati u pretežito većinskom državnom vlasništvu.

“Ja sam iz Kutine. Proizvodnja uree i amonijaka u Kutini stoji već neko vrijeme. Upitno je hoćemo li za iduću sjetvu moći imati cjenovno pristupačna i hoće li uopće biti dovoljno gnojiva", istaknuo je dodavši kako država više nema utjecaja na proizvodnju umjetnih gnojiva koja su hranjiva za proizvodnju hrane i bez kojih je nezamisliva intenzivna poljoprivredna proizvodnja koja hrani stanovništvo.

Upitao je zbog čega su gnojiva poskupila 300 posto kad plin u Hrvatskoj nije poskupio triput više. Gdje je sada Vlada RH da se oglasi o ovome problemu. Da sjedne s vlasnikom Petrokemije i pokuša pronaći model da to ne bude tako, pita se. 

Cijene repromaterijala lete u nebo, pred nama je najskuplja sjetva u povijesti

Mišljenja je da će biti problema i s uvozom gnojiva. "Već smo sada korak od gladi, a ako pandemija pojača, stvari će se zakomplicirati. Sada je dostupnost i opskrba robom u problemu, a ako se ovako nastavi, što ćemo jesti u narednim godinama”, upitao je Lenart.


Tagovi

Željko Lenart Poljoprivredna proizvodnja Cijene gnojiva Umjetna gnojiva Glad


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić