Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Lika COOP
  • 27.09.2019. 16:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Lika COOP: Okupili male proizvođače, osnovali zadrugu i opskrbljuju NP Plitvička jezera

Prošlo je vrijeme određivanja cijena dekretom, tržište je to koje formira ponudu i potražnju. Tko god nije prodavao na realnom tržištu, ne zna što je stvarno tržište i traži kruha pored pogače, kaže upravitelj zadruge Vladimir Tomaić.

Foto: Zadruga Lika COOP
  • 1.245
  • 831
  • 0

Zadruga Lika COOP okuplja na desetke malih proizvođača iz Like kojima je umrežavanjem olakšan izlazak na tržište. Sada su ušli na moćno tržište Nacionalnog parka Plitvička Jezera i planiraju nastaviti daljnji rast. Poljoprivredna zadruga Lika COOP osnovana je u siječnju 2017. godine, a inicijator udruživanja poljoprivrednih proizvođača bio je Tomislav Kovačević koji kaže da je Zadruga i formirana upravo zato da se može javljati na javne natječaje, jer primjerice NP Plitvička Jezera kao ogromno tržište, ne mogu kupovati meso izravno od OPG-a.

Zadruga okuplja na desetke uzgajivača stoke i poljoprivrednih proizvođača i prva je takva zadruga, osnovana nakon Domovinskog rata na području Like, koja uspješno povezuje poljoprivredne proizvođače.

Već nekoliko godina zadruga posluje na dobrobit lokalnih proizvođača

Upravitelj zadruge je Vladimir Tomaić, uspješni proizvođač sira iz Krasna. On više od 30 godina proizvodi visokokvalitetne sireve koje plasira uglavnom na lokalno tržište te na sajmovima diljem Hrvatske. Opekao se plasmanom svojih proizvoda putem velikih trgovačkih lanaca pa se preorijentirao na prodaju u vlastitom aranžmanu i putem lokalne zadruge.

Tomislav Kovačević danas je ravnatelj Javne ustanove NP Plitvička Jezera, a u vrijeme osnutka zadruge bio je voditelj LAG-a Lika koji je prvi otvorio europske fondove ličkim poljoprivrednicima. "Trebalo je puno truda i vjere u uspjeh kako bi se udružilo poljoprivredne proizvođače. Dugotrajan je to proces i poprilično nezahvalan jer ste osuđeni na prozivanja onih koji ne znaju dovoljno ili nemaju dobre namjere. Dakle, već nekoliko godina zadruga posluje na dobrobit lokalnih proizvođača, a za veći zamah u poslovanju trebat će još vremena", kaže Tomislav Kovačević.

Upravitelj zadruge Tomaić smatra kako su vrlo bitni sloga ljudi i racionalno promišljanje. "Prošlo je vrijeme određivanja cijena dekretom, tržište je to koje formira ponudu i potražnju. Tko god nije prodavao na realnom tržištu, ne zna što je stvarno tržište i traži kruha pored pogače“, kaže Tomaić.

NP Plitvička jezera veliki konzument domaćih proizvoda 

Jedno od većih lokalnih tržišta svakako je Nacionalni park Plitvička jezera kojeg godišnje posjeti gotovo 10% svih turista koji uđu u Hrvatsku. U tom kontekstu ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević ističe kako je NP Plitvička jezera veliki konzument lokalnih proizvoda te je poslovanje s lokalnom zadrugom vrlo korektno.

"Prodali smo preko 30 tona lokalne janjetine  i više od dvije tone teletine buše, zatim prodajemo domaće sireve, rakiju, maline, pekmeze, med, suvenire i brojne druge ličke proizvode, što prije nije bio slučaj. Na Plitvicama također postoji posebno prodajno mjesto za domaće proizvode koji nose certifikat Lika Quality a u trgovinama i suvenirnicama nacionalnog parka također se mogu naći ovi proizvodi", kaže. 

Naravno, Nacionalni park Plitvička jezera nije jedino i isključivo tržište za ličke proizvode, ali je značajno i dok je Plitvica, ne treba se bojati za plasman ličkih proizvoda, kažu iz Zadruge Lika COOP. 


Tagovi

Zadruga Lika COOP Tomislav Kovačević Vladimir Tomaić NP Plitvička jezera


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]