Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poljoprivredna proizvodnja
  • 13.08.2021. 14:15
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Lokalna poljoprivredna proizvodnja ima trend rasta, ali dalja ulaganja su imperativ!

Općina Sanski Most raspolaže sa 37.750 hektara obradivog zemljišta, od čega 24 hiljade otpada na oranice, 7.000 na livade, 6.000 na pašnjake i 650 hektara na voćnjake.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy (ilustracija)
  • 49
  • 317
  • 0

Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje na području općine Sanski Most, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u prošloj godini iznosila je više od 60 miliona KM i povećana je u poređenju sa prethodnom godinom, a poljoprivredni proizvođači sa područja te lokalne samouprave samo u 2020. su ostvarili skoro tri miliona konvertibilnih maraka novčanih potpora, navodi se u zvaničnom saopćenju općine Sanski Most.

Općina u svom registru, trenutno broji 1.238 poljoprivrednih gazdinstava, među kojima je i 75 registrovanih obrtnika, koje se bave agrarnom djelatnošću i doprinose tamošnjem privrednom razvoju. 

Uzgoj stoke za sada je najzastupljenija proizvodnja, a na ovoj teritoriji ima preko tri hiljade grla goveda dok se na godišnjem nivou proizvede preko 7,5 miliona litara mlijeka, što sanske farmere svrstava među najveće proizvođače mlijeka u tom kantonu (USK).

Proizvodnja mlijeka u USK manja za oko 1,5 milion litara, smanjuje se i broj grla!

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu raspolažu sa 37.750 hektara obradivog zemljišta, od čega 24 hiljade otpada na oranice, 7.000 na livade, 6.000 na pašnjake i 650 hektara na voćnjake. U ratarstvu je dominantan kukuruz sa preko 3.000 hektara zasijanih površina.

Pod povrtlarskim usjevima nalazi preko 2.730 haktara zemljišta, a od toga 3,5ha ide na plastenički uzgoj povrća. Posljednjih godina napredovale su voćarska kao i pčelarska proizvodnja, koje u velikoj mjeri ovise od različitih vremenskih nepogoda i klimatskih promjena, što zadaje probleme voćarima i pčelarima, ali i utiče na obim proizvodnje.

Mora se podsticati razvoj poljoprivrede !

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u ovom gradu predstavljena je informacija o stanju poljoprivrede na tom području. Na osnovu predočenih podataka može se zaključiti da ona predstavlja okosnicu razvoja tog dijela BiH, te da se veća ulaganja nameću kao imperativ za naredni period.

Inače, strategijom lokalnog razvoja, poljoprivredna proizvodnja jedna je od strateških grana ekonomskog razvoja i zbog toga je neophodno podsticati njen razvoj.

Međutim, ono što zabrinjava stanovnike ovog kantona jesu divlje svinje koje već mjesecima pričinjavaju štete poljoprivrednicima, a kako navode Nezavisne, na to su ovih dana upozorili mještani naselja Izačić, u blizini Bihaća, gdje pomenuta divljač pustoši parcele na kojima je kukuruz, ali i povrće. 

Prema riječima Azre Sulić, krda divljih svinja spuštaju se s obližnjih brda uništavajući sve pred sobom, pri čemu se ne plaše ni da se približe domaćinstvima.

"Ovo se ponavlja već godinama, ali nikada nije bilo baš ovako drastično. Pitamo se da li se isplati bilo šta sijati, zato što se potroši toliko novca, muke i truda, a za čega ?!", ogorčena je Sulićeva 

Problem zadaju sve češći napadi divljih svinja

Dodaje kako su joj do sada uništile oko dva dunuma kukuruza, čiji se klipovi nalaze u fazi dozrijevanja.

Međutim, na meti ovih štetočina nisu samo kukuruzi, već i žitarice pa su tako potpuno uništile i parcelu zasijanu pšenicom. 

 Rješenja za njihove probleme još uvijek nema, zbog čega se farmeri pribojavaju još veće štete, ali i situacije da ostanu bez hrane za stoku.

Štete od divljih svinja sve češće, poljoprivrednici očajni!

Polovinom prošlog mjeseca vlažno vrijeme natjeralo je tu divljač da se spusti i na područje Sanskog Mosta, u potrazi za hranom. Oštećeni poljoprivrednici ne znaju kome se obratiti jer te životinje ne prestaju im praviti štetu. Očajni su jer svi njihovi pokušaji i apeli da se taj problem riješi na neki način, ostali su bezuspješni. 


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Ulaganja u poljoprivredu Uzgoj stoke Strateška grana Divlje svinje Voćari Pčelari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete