Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarne reforme
  • 05.02.2014. 15:55

Lošim trendovima kumovale sve dosadašnje vlade

Budućnost hrvatske poljoprivrede je u okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, udruživanju proizvođača i zaokruživanju poljoprivredne proizvodnje, a lošim trendovima kumovale su sve vlade

Foto: depositphotos.com, Veneratio
  • 557
  • 94
  • 0

Uvozno-izlazna bilanca hrvatske poljoprivrede, iz godine u godinu, u minusu je oko 700 milijuna dolara - što ukupna bilanca hrvatskog gospodarstva ne može podnijeti, a takvo stanje i neprihvatljivo je za zemlju koja ima potencijala proizvoditi hrane i više od svojih potreba, poručio je saborski zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za poljoprivredu Petar Baranović s konferencije za novinare koju je u Vinkovcima održao na temu „Hrvatska poljoprivreda - jučer, danas, sutra“.

Po njegovim riječima, poljoprivreda budućnosti mora se više oslanjati na agroekonomiku i načela ekonomskog gospodarenja, a manje na državne i EU potpore. Budućnost hrvatske poljoprivrede je u okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, udruživanju proizvođača i zaokruživanju poljoprivredne proizvodnje, ocijenio je Baranović ustvrdivši kako su lošim trendovima u hrvatskom agraru, u protekla dva desetljeća, kumovale sve dosadašnje Vlade.

Ključnim problemom je ocijenio činjenicu da hrvatski poljoprivrednik ne drži sudbinu u svojim rukama. Založio se za davanje više pozornosti i potpore mladim poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju perspektivu i tu im država mora na neki način pružiti pomoć, kako bi uspjeli i integrirali se na EU tržište.

"Hrvatska mora biti konkurentnija i kvalitetnija, a ulaskom u EU, ušli smo i na jedno veliko tržište. Prednosti Hrvatske su autohtoni proizvodi koje moramo nuditi na tržištu EU. HNS smatra da Hrvatska ima veliku šansu da se sa mjerama stručnog osposobljavanja i mjerama koje su vezane za poljoprivrednu proizvodnju mora doći do konkurentnosti. Time će Hrvatska i njezina obiteljska gospodarstva biti konkurentna", rekao je Baranović.

Poručio je kako je krajnje vrijeme da se maksimalno posvetimo agrarnoj reformi, jer u protivnom, rekao je, veliki dio nositelja poljoprivredne proizvodnje, posebice OPG-ova doći će u bezizlaznu situaciju. Pritom je potreban maksimalan zajednički angažman struke, politike i znanosti koji mogu utjecati na pozitivne promjene i prilagodbe novonastalim uvjetima ulaska u EU i uvjetima na tržištu. U protivnom, epilog će biti socijalna drama, ne samo za Slavoniju kao poljoprivrednu regiju nego i na nacionalnoj razini, zaključio je saborski zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za poljoprivredu Petar Baranović.

Foto: depositphotos.com, Veneratio


Tagovi

Autohtoni proizvod Agroekonomika Okrupnjavanje zemljišta Petar Baranović HNS Uvozno-izvozna bilanca Odbor za poljoprivredu Obiteljska gospodarstva Udruživanje Gospodarstvo Reforme


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!