Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolje selo
  • 11.11.2019. 16:00
  • Podunavski okrug, Velika Plana

Lozovik poznato po razvijenom ratarstvu, nosilac titule najboljeg sela u Srbiji

Za svega godinu i nešto dana selo Lozovik, koje je pretrpelo veliku štetu u junu 2018. godine, oporavilo se toliko, da je sada nosilac titule najboljeg sela u Srbiji za 2019. godinu.

Foto: Depositphotos/hopsalka
  • 316
  • 11
  • 0

Naime, 13. juna 2018. godine, vremenske nepogode uništile su skoro u potpunosti ovo selo. Šteta je bila skoro stropocentna u mnogim oblastima poput poljoprivrede, infrastrukture od koje su najgore prošle kuće i škole, ali su znatno bili oštećeni i drugi objekti. Za godinu dana i nekoliko meseci selo je uspelo da sanira štetu i postane najbolje u Srbiji.

Poljoprivreda u Lozoviku zauzima proizvodnju na oko 4.500 hektara

Atar ovog sela zauzima oko 4.500 hektara. Lozovik je poznat po razvijenom ratarstvu sa više od 100 registrovanih poljoprivrednika.

Dvadesetsedmogodišnji poljoprivrednik iz ovog mesta Saša Jovanović u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji ima 40 plastenika. U toku pomenute prirodne katastrofe, njegovo gazdinstvo takođe je bilo oštećeno, ali on nije odustao od svoje proizvodnje.

"Omladina dosta ide preko granice. Moji su radili i bavili se poljoprivredom preko 30 godina. Ja sam odlučio da nastavim tu proizvodnju i tako sam ostao na selu. Sve nam je bilo pocepano, porušeno, ali dobro je, oporavili smo se, idemo dalje," navodi Jovanović.

Najveći broj stanovnika ima seosko naselje opštine Velika Plana u kojoj živi oko 6.000 ljudi. Predsednik Mesne zajednice Lozovik Bojan Savić navodi da od 2017. godine ova opština ima zaveden samodoprinos.

"Imamo zaveden samodoprinos od 2017. godine. To su neka sredstva do 5,6 miliona na godišnjem nivou. Iz tih sredstava se finansira infrastruktura i sve ono što je potrebno za funkcionisanje mesne zajednice. Imamo bolje puteve, uređene atarske puteve. Svi zajedno učestvujemo u planiranju izgradnje ulica, objekata," poručuje Savić.

Jazak među najboljim srpskim selima

Mladi ostaju u ovom selu

Iako mladi sve više odlaze iz manjih mesta, u ovom selu ostaju. U Osnovnoj školi "Radica Ranković" postoji 17 odeljenja sa 340 učenika, a trenutno je u toku rekonstrukcija te škole.

"Svi kabineti će biti opremljeni računarima, projektorima. Ova škola će dobiti jedan novi izgled savremene škole gde će učenici sa voljom dolaziti; gde ćemo učenicima omogućiti da sav njihov rad, znanja koja treba da usvoje, budu na višem nivou," navodi direktor škole Radomir Skokić.

I vrtić može da se pohvali velikim brojem mališana. U vrtiću Predškolske ustanove "Dečje carstvo" ima pet vaspitnih grupa sa 114 dece, a u budućem periodu bi ta ustanova trebalo da se proširi, poručuje direktorka te ustanove Marija Starčević.

"Da ponudom raznovrsnih programa, doprinesemo da dolazi više dece, lokalna uprava se trudi da proširi kapacitete objekta, jer je interesovanje roditelja veliko," navodi Starčević.

U ovom selu razvijeni su i kultura i sport. KUD "Radica Ranković" poznato je po nastupima u našoj zemlji, a učestvuje i na mnogim manifestacijama u cilju predstavljanja sela, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Selo Lozovik Poljoprivreda Prirodne katastrofe Saša Jovanović Bojan Savić Radomir Skokić Marija Starčević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu