Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 23.07.2020. 18:00

Mađarska će do 2024. povećati navodnjavane površine za 100.000 hektara

Za poljoprivrednu proizvodnju u Mađarskoj se najviše odštete isplaćuje zbog suše. Stoga je njihovo Ministarstvo poljoprivrede odlučilo dodatno financirati izgradnju sustava za navodnjavanje, a do 2024. planiraju povećanje takvih površina za 100.000 hektara.

Foto: Jumpstory
  • 297
  • 35
  • 0

Trenutno se u Mađarskoj navodnjava 87,5 tisuća hektara, što je samo 2% obradivog zemljišta, ali ipak je tri puta više od prosjeka Europske Unije.

Prema riječima Attile Szinaya, državnog tajnika uprave Ministarstva poljoprivrede u Debrecenu na japansko-mađarskoj regionalnoj konferenciji pod nazivom "Čista voda 2020.", najavljeno je da do 2024. godine namjeravaju povećati veličinu navodnjavanih površina za 100.000 hektara.

Prijavljeno 266.000 ha na natječaj 

Klimatske promjene imaju značajan utjecaj na poljoprivredu te se zbog neravnomjerne raspodjele oborina najveći iznos iz fonda za odštetu ondje plaća upravo zbog suše. Szinay kaže i da se tamo do sada prijavilo više od 14.000 ljudi na natječaj za navodnjavanje, a prijavljeno je 266.000 hektara poljoprivredne površine.  

Prema njihovom Zakonu o razvoju navodnjavanja koji je stupio na snagu u siječnju ove godine poljoprivrednici moraju ustrojiti zajednicu za navodnjavanje kojoj se mogu izdati dozvole za vodna prava. Za to im je potrebno najmanje 100 hektara obradivog zemljišta i 10 hektara za voće i povrće, piše kormany.

Državni tajnik napominje da se 50 milijardi mađarskih forinti (oko 1,05 milijardi kuna) može aplicirati za razvoj poljoprivrednog vodoprivrednog sektora. Do sada je dodijeljeno 18 milijardi forinti (387 milijuna kuna), od čega je isplaćeno 4,3 milijarde (90,3 milijuna kuna).

Prirodna metoda za smanjenje potreba navodnjavanja

Podsjećamo, mađarski proizvođači ljutih paprika osmislili su prirodnu metodu kako bi drastično smanjili potrebe za navodnjavanjem. Kao dio projekta prilagodbe klimatskim promjenama, financiran od strane Europske unije, u Batyi je iskopana i produbljena bivša glinena jama od koje je napravljen rezervoar i prirodno močvarno područje za zadržavanje vode. 

Novi projekt i metode uzgoja spas su za mađarske proizvođače ljute paprike

"Budući da oborine postaju neujednačene, poljoprivrednici se suočavaju s razdobljima intenzivnih poplava i suša. Kišnica koja je sačuvana na ovaj način pomaže dopunjavanju razine podzemne vode", rekao je načelnik tog mjesata, Csaba Fekete. 


Tagovi

Mađarska Navodnjavanje Ulaganja Suša Attila Szinay


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)