Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inflacija
  • 15.01.2022. 18:00

Mađarska zamrzava cene osnovnih namirnica, Poljska ukida PDV na hranu, đubrivo i gas

Cena šest osnovnih prehrambenih proizvoda u Mađarskoj biće spuštena na nivo iz oktobra. U Poljskoj uvode značajne mere ublažavanja uticaja inflacije.

Foto: Depositphotos/andron19821982
  • 577
  • 202
  • 0

Mađarska vlada će od 1. februara zamrznuti cene šest osnovnih prehrambenih proizvoda, objavio je na svom fejsbuku premijer Viktor Orban. Tako će cene pšeničnog brašna, mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i šećera biti zamrznute na nivo koju su dostigle 15. oktobra prošle godine. 

Na snazi tri meseca

To znači da će svaka prodavnica u zemlji morati da spusti cene navedenih namirnica na taj nivo. 

Orban je istakao da one u celoj Evropi rastu zbog viših cena energije. Ali, kako ističe, za ovaj su se potez odlučili jer mađarska vlada štiti porodice.

"Zauzdali smo povećanje cena benzina, ograničili kamate na hipotekarne kredite i uveli politiku smanjenja komunalnih naknada, prema kojoj se mađarske porodice snabdevaju energijom po fiksnim cenama, što će ih zaštititi", rekao je.

Ova će odluka biti na snazi tri meseca, a po potrebi i duže, poručio je čelnik Orbanovog kabineta Gergej Gujaš. Ali, treba istaknuti da mađarskog premijera u aprilu čekaju parlamentarni izbori koje mnogi smatraju neizvesnim. 

Podsetimo, donošenjem Uredbe cene osnovnih proizvoda, početkom decembra u naredna dva meseca u Srbiji ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra prošle godine. Ograničenje cena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana.

Poljska ukida PDV na tri vrste robe

I u Poljskoj uvode mere ublažavanja uticaja inflacije koja je tamo najviša u poslednjih 20 godina i među najvećima u EU. Tamošnja je vlada u decembru pozvala EU da joj dopusti snižavanje PDV-a na gorivo i hranu. Ove je nedelje uvedena mera ukidanja PDV-a na hranu, gas i đubrivo, a stupiće na snagu u februaru. Tamo je PDV na hranu trenutno pet odsto, a na svu drugu robu 23 odsto. 

Godišnja inflacija u Poljskoj porasla je na 8,6 odsto u decembru, prema preliminarnim podacima tamošnje državne agencije za statistiku (GUS). To je obeležilo šesti uzastopni mesečni porast i najveću vrednost od novembra 2000 godine.

Mere bi trebalo da budu na snazi do kraja jula, kada bi prema prognozama središnje banke, inflacija trebalo da počne da pada nakon vrhunca u junu.


Tagovi

Mađarska Viktor Orban Inflacija PDV Smrzavanje cena Hrana Cene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!