Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inflacija
  • 15.01.2022. 18:00

Mađarska zamrzava cijene osnovnih namirnica, Poljska ukida PDV na hranu, gnojivo i plin

Cijena šest osnovnih prehrambenih proizvoda u Mađarskoj bit će spuštena na razinu iz listopada. U Poljskoj uvode značajne mjere ublažavanja utjecaja inflacije

Foto: Depositphotos/andron19821982
  • 1.511
  • 352
  • 2

Mađarska vlada će od 1. veljače zamrznuti cijene šest osnovnih prehrambenih proizvoda, objavio je na svom Facebooku premijer Viktor Orban. Tako će cijene pšeničnog brašna, mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, suncokretovog ulja, svinjskog buta, pilećih prsa i šećera biti zamrznute na razini koju su dosegnule 15. listopada prošle godine. 

Na snazi tri mjeseca

To znači da će svaka trgovina u zemlji morati spustiti cijene navedenih namirnica na tu razinu. 

Orban je istaknuo da one u cijeloj Europi rastu zbog viših cijena energije. No, kako ističe, za ovaj su se potez odlučili jer mađarska vlada štiti obitelji. "Zauzdali smo povećanje cijena benzina, limitirali kamate na hipotekarne kredite i uveli politiku smanjenja komunalnih naknada, prema kojoj se mađarske obitelji opskrbljuju energijom po fiksnim cijenama, što će ih zaštititi", rekao je.

Ova će odluka biti na snazi tri mjeseca, a po potrebi i dulje, poručio je pročelnik Orbanovog kabineta Gergely Gulyas. No, treba istaknuti da mađarskog premijera u travnju čekaju parlamentarni izbori koje mnogi smatraju neizvjesnima. 

Poljska ukida PDV na tri vrste roba

I u Poljskoj uvode mjere ublažavanja utjecaja inflacije koja je ondje najviša u posljednjih 20 godina i među najvećima u EU. Tamošnja je vlada u prosincu pozvala EU da joj dopusti snižavanje PDV-a na gorivo i hranu. Ovaj je tjedan uvedena mjera ukidanja PDV-a na hranu, plin i gnojivo, a stupit će na snagu u veljači. Ondje je PDV na hranu trenutno 5 posto, a na svu drugu robu 23 posto. 

Godišnja inflacija u Poljskoj porasla je na 8,6 posto u prosincu, prema preliminarnim podacima tamošnje državne agencije za statistiku (GUS). To je obilježilo šesti uzastopni mjesečni porast i najveću vrijednost od studenog 2000.

Mjere bi trebale biti na snazi do kraja srpnja, kada bi prema prognozama središnje banke, inflacija trebala početi padati nakon vrhunca u lipnju.

Podsjećamo, i Srbija je, kao što najavljuje Mađarska, uvela slične mjere još s 1. prosinca 2021. Na dva mjeseca odnosno 60 dana, zamrznuli su proizvođačke cijene i cijene na veliko i malo za šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti.


Tagovi

Mađarska Viktor Orban Inflacija PDV Smrzavanje cijena Hrana Cijene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]