Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magarci
  • 30.07.2020. 17:00
  • Šibensko-kninska, Kornati, Kurba Mala

Magarci ostavljeni na otočiću bit će spašeni - sutra stižu na farmu za udomljavanje

Iscrpljeni magarci koje su poljski nautičari zatekli na otočiću Kurba Mala u kornatskom arhipelagu prije nekoliko dana i alarmirali javnost - bit će spašeni. 

Foto: Prijatelji životinja
  • 405
  • 167
  • 0

Iscrpljeni magarci koje su poljski nautičari zatekli na otočiću Kurba Mala u kornatskom arhipelagu prije nekoliko dana, bit će spašeni. 

Naime, nakon što su turisti o pronađenim životinjama pisali na Facebook stranici Animal police Croatia, reagirali su iz Općine Murter-Kornati. 

"Potresen sam i zgrožen ovakvim nehumanim činom zanemarivanja životinje. Akcija spašavanja životinja je u tijeku, a ujutro rano krećemo u sastavu komunalni redari, dvije veterinarke i ja. Nosimo 150 litara vode i dvije bale sijena. U petak ih brod NP Kornati prevozi na kopno, na farmu za udomljavanje", napisao je načelnik općine Toni Turčinov na svom Facebook profilu.

Životinje su, opisali su Poljaci, izgledale jako loše, a kako su, prema njima, popile 20 litara vode, turisti smatraju da su i ozbiljno dehidrirane

"Molim one koji imaju brod, brodić, čamac i koji mogu doći do otočića da im odvezu vode i hrane ako imaju i da nam se jave ako bi mogli pomoći s prijevozom kad se nađe smještaj. Ako su magarci uopće još živi. Isto tako molim one koji bi mogli smjestiti pokojeg, da nam se jave kao i one koji bi pomogli u hvatanju. Skupit ćemo novce za troškove“, napisali su i podigli sve u akciju spašavanja. 

Prijatelji životinja oštro reagirali

Prijavu o ostavljenim magarcima dobili su i u udruzi Prijatelji životinja koji su zgroženi ovim činom te tvrde kako to nije ni prvi, a ni posljednji ovakav slučaj.

"Naša udruga svake godine, a osobito ljeti, dobiva dojave turista o isluženim, gladnim i žednim magarcima koje neljudi ostavljaju na nenaseljenim dalmatinskim otocima. Te nesretne životinje, osuđene su na polaganu i bolnu smrt od gladi, a osobito žeđi zbog jakih vrućina kojima su izložene cijele dane. Napominjemo da, iako u tim slučajevima nema izravnog zlostavljanja životinja, riječ je o kaznenom djelu mučenja ili ubijanja životinja jer ih njihovi skrbnici uskratom hrane i vode izlažu tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, što je kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci i oduzimanjem životinje", navode iz Udruge koja smatra nužnim da veterinarska inspekcija žurno izda rješenje kako bi se spasili nesretni magarci, utvrdi identitet skrbnika kako bi se sankcionirao te da se životinje trajno zbrinu u utočištu.

Spasili magaricu s pustog otoka i privremeno ju udomili - ipak će biti vraćena vlasniku?

Također, naglašavaju da 'vlasnici' za životinje dobiju poticaje, a kada im više nije korisna, ostave je na pustom otoku. Potom ponovno traže poticaje za iste, bez sankcija jer kontrole nema. "Smatramo nužnim da Ministarstvo poljoprivrede provede istragu svih pojedinaca i farmi koji su dobili poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojemu se nalaze životinje i kako bi se, uz rješenje veterinarske inspekcije, oduzele svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobivanja poticaja", zaključuju Prijatelji životinja.


Tagovi

Magarci Napuštanje Kurba Mala Kornati Prijatelji životinja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.