Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivredi
  • 21.11.2022. 10:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Male OPG-ovce se putem Inspektorata i DORH-a deložira iz posjeda državnog zemljišta?

Zemljšte je dano u ruke stranog kapitala, mi čak ne znamo ni tko mu je vlasnik, dok se male poljoprivrednike u startu onemogućuje da konkuriraju na natječajima. Dapače, i deložira ih se iz posjeda i šalje na sud, upozorile su saborske zastupnice Ružica Vukovac i Vesna Vučemilović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.988
  • 485
  • 0

Pitanje dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta odnosno ono što se trenutno događa na terenu, najgora je moguća malverzacija od strane vladajućih kojima će se svi mali, najranjiviji izgurati s natječaja, poručila je u Saboru zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku).

"Odluka Ministarstva poljoprivrede je da putem DORH-a i Državnog inspektorata deložira iz posjeda sve one najmanje koji nisu uspjeli doći do zemljišta putem natječaja ili koncesija koje su se ionako dodjeljivale samo onima s najvišim privilegijama", upozorila je navodeći da je država dala 32.900 hektara na području Baranje kojima upravlja Fortenova, a koji su otišli u ruke stranog kapitala.

"Je li to Arap, Turčin, Mađar, hrvatskom poljoprivredniku nije ni bitno. Mali OPG-ovac čeka svoju priliku", dodala je pojašnjavajući da su iznosi koncesije velikima bili 200-njak kuna za hektar dok su mali poljoprivrednici, mahom stočari, plaćali i do 1.000 kuna hektar.

U posjedu su zemljišta 20-k godina, ali temeljem ugovora o privremenom raspolaganju te su se takvi ugovori produžavali na godinu, dvije ili pet. Sad su svi istekli i ljude se deložira iz posjeda! Što je ključno, kaže, šalju im se kazne i šalje ih se na prekršajni sud. Svi oni, a radi se o 200.000 ha, neće moći konkurati na natječajima za dodjelu zemljišta jer neće moći dostaviti potvrdu da se protiv njih ne vode postupci za napuštanje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Da Fortenova raspolaže sa 36.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, ima koncesiju na preko 30 godina i plaća naknadu koja je duplo niža nego što to plaćaju mali OPG-ovi, upozorila je i zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović

"I onda nam dođe ovakav zakon na klupe gdje piše kako su upravo OPG temelj na kojem ćemo mi graditi našu poljoprivredu. Činjenice i stvarnost demantiraju sve ono što ovdje čitamo jer bez poljoprivrednog zemljišta nema poljoprivredne proizvodnje", poručila je tijekom rasprave o zakonima o poljoprivredi i OPG-u pitajući kako će jedan mali poljoprivrednik konukurirati jednoj Fortenovi koja ima dvostruko nižu cijenu hektara i kojoj se pogoduje na brojne načine.

"A mi danas ne znamo tko je njezin vlasnik, je li to neki misteriozni Arapin, Rus, Mađar ili netko peti", napomenula je.

Kako je rekla, proizvodnja hrane i energije strateške su djelatnosti koje u kriznim vremenima dolaze do izražaja, a Hrvatska se ne može pohvaliti da je tu u potpunosti suverena država. Navedeno je naša realnost i razlog zašto Hrvatska nije samodostatna u četiri temeljne kategorije, a to su meso, mlijeko, voće i povrće. 

"I na ovaj način neće nikada ni biti", zaključila je. 

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća. Proizvodnja hrane i energije strateške su djelatnosti, koje u kriznim vremenima dolaze do izražaja, a Hrvatska se ne može pohvaliti da je tu u potpunosti suverena država. Fortenova raspolaže s 32 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i ima koncesiju na preko 30 godina, te plaća koncesijsku naknadu koja je duplo niža nego što ju plaćaju OPG-ovi. A ne zna se tko je vlasnik Fortenove, je li to Arap, Rus ili Mađar.

Objavljuje Vesna Vučemilović u Srijeda, 16. studenoga 2022.

Tagovi

Zakon o OPG-u Sabor Vesna Vučemilović Fortenova Ružica Vukovac Deložacija Državno zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).