Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizaija
  • 14.12.2020. 09:15
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Rudo

Malinari dobili potrebni repromaterijal - očekuje se povećanje proizvodnje

Ovo je još jedan u nizu projekata, koji male lokalne zajednice u istočnoj regiji ostvaruju putem međunarodne pomoći i uz svoje djelimično učešće.

Foto: Marijana Simanić
  • 568
  • 65
  • 0

Za 41 proizvođača  jagodičastog voća, posebno maline, iz opština Rogatica, Višegrad i Rudo u gradu na Limu, u okviru projekta UNDP i lokalne hladnjače iz Rogatice podijeljena je poljoprivredna mehanizacija i sredstva za prihranu i zaštitu maline od bolesti.

Ovo je još jedan u nizu projekata, koji male lokalne zajednice u istočnoj regiji ostvaruju putem međunarodne pomoći i uz svoje djelimično učešće.

"U okviru pomoći koja iznosi 230 hiljada KM podijelili smo našim proizvođačima i kooperantima 13 motokultivatora sa kardanskim prikolicama, osam ručnih kosačica za međuredni prostor u obradi malinjaka a tu su i trimeri, motorne prskalice i sve ono što je neophodno uzgajivačima jagodičastog voća",  rekao je vlasnik hladnjače iz Rogatice, Branko Lelek.

Uslov - povećanje uzgoja do 15 odsto

Oni malinari koji su dobili poljoprivrednu mahenizaciju u okviru projekta imali su svoje finansijske ali i druge obaveze.

"Poljoprivrednici treba da ostanu u proizvodnji jagodičastog voća najmanje tri godine a uslov je da se uzgoj poveća od 10 do 15 odsto na godišnjem nivou u odnosu na sadašnji" , objašnjava Lelek.

Učešće poljoprivrednika za mašine je 30 odsto

Vlasnik hladnjače potvrdio je da je učešće voćara 30 odsto kroz sufinansiranje i taj novac potrebno je unaprijed uplatiti.

Jedan od kooperanata hladnjače iz Rogatice, Njegoš Janković kaže da je ovaj projekt obradovao malinare i da za njega lično znači mnogo.

Prinosi bi bili rekordni da nije bilo obilnih kiša

"Eto, motokultivator košta 8.000 KM, a naše učešće je samo 2.600 KM pa ove cifre dovoljno govore koliko nam je to od koristi", dodaje Janković.

Saša Janković kaže da vodi brigu o pet hiljada sadnica maline, a ovim putem dobio je trimer i frezu za veliki traktor.

"Bez mehanizacije nema više ni posla ni napretka, kao ni prolaska na tržište. Prošlo je vrijeme kad se zemlja ručno i primitivno obrađivala", istakao je Janković.

Uzgajivač, Dragan Spasojević, priča da su prinosi maline ove godine bili solidni i da na početku sezone nije bilo obilne kiše, možda bi zabilježili i rekorde.

Proizvođači zadovoljni projektom

"Ako se priroda ne poigra sa proizvođačima maline, naredne godine uz pomoć mehanizacije koju imamo i koju smo dobili u okviru projekta očekujemo mnogo veće prinose",  otkriva Spasojević.

Bilo je lijepo vidjeti poređane poljoprivredne mašine u jednom napuštenom objektu u Rudom. Malinari su na licu mjesta isprobavali dobijenu mehanizaciju, a umješniji su pokazivali onim nevještim.

Malinari zadovoljni jer se kući vraćaju sa mašinama

Na svim licima farmera titrao je osmjeh jer će se kući vratiti sa mašinama koji će im pomoći da "pri obradi zemljišta ne zapinju iz petnih žila", već se pouzdaju u moćne sprave koje će ih zamijeniti.

Usput su ovi ljudi koji vole selo i žive od poljoprivrede razgovarali o svojim iskustvima u uzgoju maline - o cijenama obavezno i o onom šta ih očekuje u narednoj sezoni.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja maline Zaštita maline Branko Lelek Poljoprivredna mehanizacija Jagodičasto voće Njegoš Janković Saša Janković Dragan Spasojević


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete