Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje Vilamet
  • 09.11.2022. 13:30

Malinari spremaju proteste, hladnjačari upozoravaju na "potop malinarstva"

Malinari su, podsjetimo tražili da cijena iznosi osam maraka plus PDV i prijevoz. Većina hladnjačara je prihvatila njihovu ponudu, a rok je istekao 5. novembra

Foto: Bigstockphoto/mr2853
  • 785
  • 171
  • 0

Hoće li malinari s područja Bratunca, Srebrenice i Milića izaći na proteste ili će se još jedna prilika dati hladnjačama da objave otkupnu cijenu maline, trebalo bi biti poznato do kraja ove sedmice. Naime, još tri od ukupno devet hladnjača kojima su proizvođači isporučili oko 2.000 tona ovogodišnjeg roda maline i kupine, nisu izašli s cijenom. 

No, solidarnost neće izostati, pa se očekuje da više stotina malinara izađe na ulice. Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet", Ivana Stojanovića, konačno rješenje donijet će uskoro na sastanku.

Rok istekao

"Nećemo žuriti s protestima, jer ima više onih koji su platili, ali moj prijedlog je da se formira radna grupa koju će činiti proizvođači koji nisu naplatili i da se još jednom pokuša pregovarati sa hladnjačarima. Ukoliko se ne dogovore, sutradan odmah da se ide u proteste", kaže Stojanović za Agroklub.

Malinari su, podsjetimo tražili da cijena iznosi osam maraka plus PDV i prijevoz. Većina hladnjačara je prihvatila njihovu ponudu, a rok je istekao 5. novembra. Ukoliko dogovora ne bude, na proteste neće samo oni koji nisu naplatili, kaže naš sagovornik, dodavši da je ipak teško procijeniti koliko će njih pružiti podršku. 

"Vjerujem da će odziv biti veliki odziv. Možda se naredne godine desi suprotno da oni imaju, a mi nemamo cijenu, jer tržište je isto, a njiva do njive. Bez 500 malinara protesti sigurno neće proći", ističe Stojanović i pojašnjava kako će se, ukoliko do togda dođe, najvjerovatnije okupiti u centru Bratunca, a potom će grupe koje nisu naplatile otići ispred hladnjača. Nije isključena i mogućnost blokada. 

Maline iz Ukrajine i Poljske

Hladnjače, s druge strane, muku muče s tržištem. Kažu kako prodaje nema uopšte te da će platiti maksimalno koliko budu mogli. Kako je za Glas Srpske rekao vlasnik hladnjače "Agros" Stamenko Katanić, jedan od onih koji još nisu dali otkupnu cijenu, svijet se okrenuo malinama iz Ukrajine i Poljske koje su dosta jeftinije nego naše.

"Ako se institucije ne uključe da pomognu i proizvođačima i hladnjačarima, ovo će biti potop malinarstva. Previsoka cijena u startu koja je nagoviještena, ničim utemeljena, bez ugovora, od osam do deset maraka, ispostavila se daleko od realnosti. Politikom previsokih, nerealnih cijena izgubili smo tržište", rekao je Katanić.


Tagovi

Maline Otkup malina Vilamet Ivan Stojanović Stamenko Katanić Cijena malina Protesti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]